Samhällsproblemet som vi pratar alldeles för lite om

Den amerikanska gymnasten Simone Biles, 24, vittnade nyligen inför den amerikanska senaten.

Hon är 145 centimeter lång, men kom till OS i Tokyo som en av spelens största favoriter.

Simone Biles åkte därifrån utan guld, men blev en av vår tids viktigaste röster.

När den amerikanska gymnasten ställde sig på mattan var det som tidernas mest framgångsrika gymnast och med förväntningarna på fler OS-guld än de fyra hon redan hade.

Men efter en misslyckad landning i första grenen avbröt hon sitt tävlande med hänvisning till sitt mentala välbefinnande.

Efteråt hyllades hon för modet att våga tala om psykisk ohälsa som idrottare. Men hon satte också fingret på något vi pratar alldeles för lite om: Kopplingen mellan psykisk ohälsa och sexuella övergrepp.

 

256 flickor i det amerikanska landslaget i gymnastik utsattes för sexuella övergrepp av den före detta landslagsläkaren Larry Nassar. 2018 dömdes han till minst 140 års fängelse.

I samband med Metoo berättade Simone Biles att hon var en av dem.

”För en lång tid frågade jag mig själv: Var jag för naiv? Var det mitt fel? Jag vet nu svaret på de frågorna. Nej, nej, det var inte mitt fel”, skrev hon i en tweet.

Simone delade med sig av hur svårt det var att återvända till samma träningsanläggning där övergreppen skedde, och träna inför sitt stora mål.

På OS i Tokyo övervann Simon Biles sina inre demoner, återvände till tävlingsarenan och vann ett individuellt OS-brons i bom.

”Under alla år som professionell idrottare har jag aldrig blivit gratulerad för något annan än för att vinna. Nu är det för att jag är mänsklig, för att jag är sårbar. Det är inte vad jag är van vid, men det är fint att det finns en vetskap om vad jag har gjort, vad jag har gått igenom och vad jag har överkommit”, berättade hon i en intervju.

I torsdags befann sig Simone Biles på en ny arena när hon tillsammans med tre andra elitgymnaster vittnade inför den amerikanska senaten.

Rösten stockade sig när hon anklagar FBI, det amerikanska gymnastikförbundet och den amerikanska olympiska kommittén för att ha blundat för övergreppen.

 

En nyligen publicerad studie vid Karolinska institutet visar att flickor som utsatts för sexuella övergrepp löper mycket stor risk att drabbas av depression och ångest. Risken för att de ska försöka göra ett självmordsförsök är tjugosex gånger högre än för deras jämnåriga. Tjugosex.

Samtidigt kommer rapporter om att allt fler unga har erfarenhet av just sexuella övergrepp. Nyligen angav en av fyra 18-åringar att de utsatts för övergrepp.

En av fyra.

Ta in den siffran.

Bara sju procent har anmält övergreppet.

Det är helt horribla siffror.

När ska övergrepp mot barn och kvinnor börja ses som det allvarliga samhällsproblem det är även i Sverige, och kostnaderna både för individen och samhället tas på allvar?

Förhoppningsvis kan Simone Biles mod och öppenhet hjälpa till att få bort stigmat från offren och visa vad verklig styrka är. I fredags utsedde Times Magazine Simone Biles till en av årets 100 mest inflytelserika röster.

”Enough is enough”, som Simone Biles sa till USA:s senatorer.

Jag hoppas innerligt att hennes budskap även når Sveriges politiker.