Min el blev nästan gratis – tack regeringen

Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M) och Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe under torsdagens pressträff om högkostnadsskyddet.

I veckan presenterade statsministern och vice statsministern, Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) ett förslag till skydd mot höga elpriser.

Om förslaget genomförs kommer jag under tolv månader ha betalat mindre än tio öre per kilowattimme för min el. Komplett vansinne är det enda man kan säga.

Ännu galnare blir det av de faktum att jag redan fått nästan fem tusenlappar av staten för att det var ganska kallt och dyrt i vintras.

De facto betalar jag alltså nästan ingenting för min el. Alla borde inse att det är orimligt.

Den absurda soppan toppas av att detsamma gäller den el jag förbrukat i min sommarstuga. En knapp tioöring per kilowattimme, resten står någon annan för. Varför?

 

Att det kunde bli så här konstigt beror på att jag är trygghetsnarkoman. Och att politiker vill bli valda och omvalda.

Jag har bundna elavtal. Det har gett mig låga priser. Den kompensation som enligt förslaget ska betalas i elområde tre är 50 öre per kilowattimme från oktober förra året till och med september i år, mer än fem sjättedelar av mitt nuvarande pris.. Det är presenten från den nuvarande regeringen.

Den gamla gav mig tusenlappar genom ett avdrag på elnätsavgiften för elförbrukningen mellan december förra året till och med mars i år. Tack och bock.

Alla partier gjorde bedömning att subvention av elpriserna var en valvinnare. Även jag anser att det är nödvändigt när priserna för dem med rörliga avtal kan nå absurda nivåer. Det kan tvinga människor från hus och hem.

Men utformningen är helt fel. Varför ska jag betala mindre än tio öre för min el? Jag tillhör inte de ekonomiskt behövande i samhället.

Det mest anmärkningsvärda är att det inte premierar hushållning, energisparande. För det första får man pengar oavsett hur mycket eller lite man använder. För det andra är det omöjligt att spara el retroaktivt. Det föreslagna stödet betalas ju ut för el som redan förbrukats.

Regeringens avsikt är att förlänga stödet från oktober i år till och med september 2023. Inget tyder på att sparsamma elkonsumenter kommer premieras mer än andra.

Men det allra konstigaste är kanske att regeringen släpper loss 55 miljarder för räkningar som redan är betalda. Medan det är oklart hur konsumenterna ska hantera den prisexplosion som experter och elbolag varnat för kommer i vinter - med priser som ligger mångdubbelt över dem under förra vintern.

Tillämpas samma modell som för det retroaktiva högkostnadsskyddet som presenterades i torsdags kommer stödpengarna i november nästa år. Ska man låna av banken till elräkningarna fram till dess?


Fem saker att hålla koll på i veckan

  1. Tack och hej
    I dag lägger ärkebiskop Antje Jackelén ner staven vid en ceremoni och avslutar därmed sin åtta år långa karriär som landets första kvinnliga ärkebiskop. Hon efterträds av Martin Modéus. Han sätter punkt för sin tid som biskop i Linköping den 26 november och flyttar sedan till Uppsala.
  2. Ut i Europa
    De nya ministrarna, utom de tre som varit det tidigare, bekantar sig så smått med den allt viktigare internationella delen av uppdraget genom att delta i olika EU-möten. Nu är det dags för handelsminister Johan Forssell (M) att åka på informellt möte med kollegerna i Prag.
  3. Nya regler för A-traktorer
    Efter de många olyckorna med A-traktorer, även kallade Epa-traktorer, har Tranportstyrelsen fått i uppdrag att utreda om det krävs nya regler för att öka säkerheten. De ska presenteras senast fredag och kommer väcka stor uppmärksamhet i vida kretsar. Dock inte i storstäderna.
  4. Val i Danmark
    I grannlandet stör man inte vilodagen med val. De äger rum på tisdagar. Årets val till folketinget är frampressat i förtid på grund av den stora minkskandalen under pandemin. Då lät regeringen avliva flera miljoner minkar i pälsdjursfarmer. Det visade det sig inte vara nödvändigt.
  5. FN-konferens om klimatet
    Om en vecka inleds årets FN-konferens om klimatet i Egyptens Sharm El-Sheikh, Cop-27, uppföljaren till de stora klimatkonferenserna i Köpenhamn 2009 och Paris 2015. Stämningen är inte förväntansfull, 1,5-gradersmålet verkar vara utom räckhåll om inte ett under inträffar.

Veckans citat

”Politik är att vilja, kunna och, i lagom mån, också drömma.”

Johan Pehrson (L) i riksdagens partiledardebatt

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.