”Svenska värderingar” är resultatet av politisk kamp

SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s Utfrågningen.

Förut var det bara SD som pratade om ”svenska värderingar”, men nu gör nästan alla det.

Det är dock ingen som uttömmande kan säga vad dessa värderingar består av, det är mest mummel eller bludder.

Ebba Busch oroar sig för hur sossarna och kultureliten utarmar det urtypiskt svenska Svensson-livet: villa, Volvo, vovve.

Magdalena Andersson vill inte vara sämre. Hon inledde sitt tal i Almedalen med en nationalromantisk lovsång till kanotpaddling och den svenska naturen, för att sedan prisa ”de svenska värderingarna”: att göra rätt för sig, lita på varandra och hjälpas åt.

Det var en vag beskrivning av det solidariska land som Socialdemokraterna brukar säga att ”vi” har byggt.

 

Det finns inga värderingar som är typiska för just Sverige, men vi har ändå haft en ovanligt stor mängd av vissa värderingar: jämlikhet, jämställdhet och idén om social trygghet. Visst är Sverige ett land där vi anser att man ska ”göra rätt för sig” – det tycker man nog i de flesta länder – men här finns också en stark uppfattning om att man har rätt till en ordentlig semester, anställningstrygghet osv.

Kort sagt: de värderingar som ligger till grund för vår lagstiftning och nationella identitet är intimt förknippade med moderniteten och välfärdsstaten. De sitter inte i naturen och blodet; de är resultatet av politisk kamp. De är inte ens särskilt historiskt gamla.

Det är det här som SD alltid haft lite svårt med. När de ska definiera svensk kultur och svenska värderingar har de förvirrat sig i trasmattor, stångaspel och etnisk homogenitet.

Tills nu.

 

När Jimmie Åkesson gästade Utfrågningen i SVT satt han tillbakalutad med svar på det mesta. Programledarna lyfte fram Richard Jomshofs attack mot en kvinna som kombinerat folkdräkt med hijab, något som partisekreteraren betecknar som ”en våldtäkt på de värderingar som präglar Sverige”. Åkesson svarade att slöjan symboliserar kvinnoförtryck, vilket strider mot den svenska idén om jämställdhet. Jämställdhet är inget ord som SD annars brukar strössla med, men nu passade det för trollkarlen att dra upp denna vänsterliberala gudom ur sin hatt.

Värderingar är alltid under omförhandling. Vi tror att jämlikheten är inbyggt i vårt nationella dna, men de senaste decenniernas extremgiriga utveckling visar något helt annat.

Våra folkvalda har munnarna fulla av prat om språktest för tvååringar, snabba ADHD-utredningar på fattiga barn, avlyssning utan att misstanke om brott, att vi ska ”skicka hem” folk till Kabul, att polisen borde skjuta skarpt mot islamister. Både sankta Magda och sänkta Ulf nämner specifikt somalier i sina problembeskrivningar.

Vad Sverige ska bli för land av det här är svårt att veta, men det kommer i alla fall inte bygga på några värderingar som vi av tradition har kallat ”typiskt svenska”.

 

Följ ämnen i artikeln