Vaccinbristen gör EU till en bekväm syndabock

Att försöka skaffa mer vaccin är inte fel men det känns tämligen utsiktslöst när inget finns att få tag på.

Ropen på mer vaccin handlar mest om politiker som behöver verka handlingskraftiga på hemmaplan.

Då är EU en väldigt bekväm syndabock att ta till.

I dag reser Danmarks statsminister Mette Fredriksen och Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz till Israel för att försöka hitta nya vägar att få fram mer vaccin till sina respektive länder.

Samtidigt efterlyser oppositionen i Sverige och på vissa andra håll i Europa att man bör runda EU för att få fram mer vaccin.

De eftertraktade vaccinen mot covid-19. Alla vill ha – men vilket pris är vi beredda att betala?

Ingen talar dock om hur de har tänkt sig att det ska gå till. Det tillverkas helt enkelt inte tillräckligt med vaccin för att nu på direkten tillfredställa den oerhört stora efterfrågan. De enda vaccin som går att få tag på snabbt är de kinesiska och ryska som ännu inte är godkända i västvärlden.

De flesta människor känner säkert en djup frustration över att det tar så mycket längre tid att få fram doserna än vad läkemedelsföretagen utlovat. Men det måste väl ändå vara rimligt att vaccinet portioneras ut till många länder än att bara ett fåtal ska kunna tillfredställa sina behov?

Förutom ren frustration handlar ropen om vaccin mycket om att politiker känner ett behov av att visa handlingskraft i ett läge då deras medborgare utlovats en vaccinering som nu i vissa fall blir försenad med ett antal veckor eller månader.

Oppositionspolitiker, likt moderaternas Ulf Kristersson, vill vinna politiska poänger på att försöka framställa regeringens hantering som bristfällig. Regeringsansvariga som Kurz och Fredriksen vill visa handlingskraft för att inte tappa i stöd.

Men när det gäller att få fram mer vaccin inom den närmaste månaden är det ett spel för galleriet. De doser av vaccin godkända av EU och övriga västvärlden som tillverkas nu är redan sålda. Lagerhyllorna är tomma.

Farliga fallgropar

Chansen att något land så här tidigt i processen plötsligt ska få en massa vaccin över och sälja det till Sverige eller andra länder framstår som orealistisk.

Tyvärr finns det också farliga fallgropar.

Polis i Sydafrika och Kina har beslagtagit tusentals doser av falska covidvacciner. Den globala polisorganisationen Interpol varnade i går för att dessa fynd bara är toppen av ett isberg. Den organiserande brottsligheten har insett att det finns stora pengar att tjäna på att kränga falska vacciner i ett läge när hela världen skriker efter mer vaccin.

Det kan vara frestande även för stater att köpa vaccin via andra än normala kanaler.

När inte vaccindoserna dyker upp som beräknat letar regeringar och politiker efter en syndabock. EU är en perfekt sådan. I stället för att ta sitt eget ansvar kan regeringschefer och politiker skylla på diffusa Bryssel.

Många länder skäller på EU med den underförstådda meningen att de själva varit mer framgångsrika. Vilket sannolikt är en stor lögn.

Det är inte EU:s förhandling det är fel på utan bolagens förmåga att tillverka vaccin. EU har skrivit avtal med sex olika tillverkare varav snart fyra fått sitt vaccin godkänt.

EU har i kraft av i sin storlek kunnat beställa stora mängder vaccin till hyfsade priser. Något små länder som Sverige säkert inte lyckats med på egen hand. EU har dessutom lyckats få bolagen att själva ta ansvar för eventuella biverkningar istället för att lasta över det på staten som skett i USA och Storbritannien.

Mänsklig testfabrik

Israel tas ofta upp som ett efterföljansvärt exempel. Man har på kort tid vaccinerat en stor del av sin befolkning. Men att man fått stora mängder vaccin beror bland annat på att man i utbyte gett bolag som Pfizer tillgång till medicinska data från befolkningen. Man har på ett sätt förvandlat sitt folk till en teststation för Pfizer och övriga världen.

Hur många länder är villiga att göra samma sak?

Det finns ingen anledning att skönmåla EU. Unionens vaccinstrategi har uppenbarligen varit mindre lyckad så här långt. Bland annat har EU varit långsammare än USA och Storbritannien med att godkänna vacciner. Av rädsla för att många medborgare skulle avstå från att ta sprutan om man försökte ta genvägar med säkerheten.

För framtiden behöver Sverige fundera över om vi kan bli mer självförsörjande på covidvaccin på sikt. Kanske en vaccinfabrik ihop med våra nordiska grannar?

Kurz och Fredriksen resa är inte fel. Förhoppningsvis kan de få till något samarbete med Israel när det gäller att bygga vaccinfabriker som kan förse deras hemländer och kanske EU med vaccin på lite längre sikt.

Vi måste ju räkna med att det inte räcker att vaccinera människor en eller två gånger. Vi vet inte hur länge vaccinerna är effektiva. Men rimligen måste vaccineringen upprepas efter ett–två år om viruset fortfarande cirkulerar i världen.