Ledarnas svåra corona-dilemma

Att smittan skenar trots att stora delar av befolkningarna är vaccinerade ställer Europas ledare inför ett svårt dilemma.

Ska de på nytt införa hårda restriktioner eller indirekt tvinga de sista 20–30 procenten att vaccinera sig?

Sverige ligger som vanligt lågt men kan snart vara i samma läge.

Rapporterna duggar tätt om rekord i smittspridning runtom i Europa. Tyskland hade senaste veckan den högsta siffran under hela pandemin. 300 smittade per 100 000 invånare.

Ökningen har varit rekordsnabb. Liknande mönster rapporteras från bland andra Storbritannien, Österrike och Danmark.

Det är ett svårt bakslag för regeringar som trodde att vaccinet i sig skulle räcka för att besegra covid-19 och för de många människor som ställt in sig på att de nu ska kunna leva som normalt igen.

Intensivvårdsavdelning för covid-19-patienter i Leipzig, Tyskland. Landet hade senaste veckan den högsta andelen smittade under hela pandemin. 300 smittade per 100 000 invånare.

Många verkar ha tagit ut segern i förskott. Nu kommer baksmällan.
Nederländerna har inlett en ny nedstängning som ska vara i tre veckor där kaféer och restauranger måste stänga klockan 19 och de som kan ska arbeta hemifrån.

Österrike har valt en annan väg. Där tvingas de ovaccinerade att stanna hemma de närmaste veckorna. De får bara gå ut för att motionera eller för att göra nödvändiga inköp. Ett sätt för regeringen att pressa de som ännu inte vaccinerat sig att kavla upp ärmen.

Nederländernas och Österrikes olika vägval sammanfattar det dilemma som världens ledare står inför. Särskilt Europa som WHO på nytt pekat ut som epicentrum för pandemin. Det i sin tur är sannolikt en följd av att många länder tidigt i höstas slopade merparten av restriktionerna och att vintern nu är på väg vilket gör att vi tillbringar mer tid inomhus.

Deltavarianten är så smittsam att det inte verkar räcka med att 65–70 procent av befolkningarna är vaccinerade för att skapa den hett efterlängtande men ständigt undflyende flockimmuniteten.

Hundratusentals döda

Ledarna måste nu bestämma sig för hur de ska möta den ökade smittspridningen. Även om risken för död och svår sjukdom minskat hos dem som är vaccinerade mot covid-19 har sjukvården ändå blivit hårt belastad av den nya smittspridningen. Och den är långtifrån ofarlig.

En undersökning av region Stockholm beräknar att ytterligare 5 400 svenskar riskerar att dö i ett värsta scenario. Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC varnar för flera hundratusen döda på kontinenten till och med februari.
Pressen på Europas ledare att agera ökar för varje dag.

Ska de återinföra restriktioner för alla för att undvika att sjukvården kollapsar eller är det de ovaccinerade som ska sättas åt?

Fler och fler länder verkar luta åt det senare.

Danmark har återinfört kravet på coronapass för att gå på restaurang, frisör och liknande.

Så här resonerar de som förespråkar den dansk-österrikiska linjen:

De som vaccinerat sig har tagit sitt ansvar. De ska inte straffas för att 20–30 procent av befolkningen, det varierar mellan olika länder inom EU och ännu mer utanför, aktivt valt att inte vaccinera sig. Vid det här laget har alla i den rika världen erbjudits vaccin.

Att begränsa rörelsefriheten för de ovaccinerade är ett bra sätt att motivera dem att ta sprutan och därmed få upp vaccinationsgraden.

Många skriver säkert under på uttalandet från Alexander Schallenberg, Österrikes nye förbundskansler.

– Varför ska två tredjedelar av befolkningen få sin frihet inskränkt bara för att en tredjedel trilskas om vaccinerna?

Undviker tvång

De som följer Nederländernas exempel vill undvika att använda tvång. Man ser det som effektivare att införa restriktioner för alla och hoppas att de ovaccinerade ändå så småningom ska bli motiverade att vaccinera sig.

Men nya lockdowns innebär risk för att den ekonomiska återhämtningen bryts och missnöje från medborgare som fått höra att allt skulle bli normalt igen bara de vaccinerade sig.

Sverige har än så länge bland den lägsta smittspridningen i Europa. Folkhälsomyndighetens attityd är att vänta och se innan man inför nya restriktioner. Motiveringen är att man inte ska inskränka människors frihet om det inte verkligen är nödvändigt.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

Men det finns egentligen inga skäl att tro att Sverige skulle klara sig bättre än Nederländerna, som har en motsvarande vaccinationsgrad. Förr eller senare i vinter skenar smittan troligen även här.

Det finns en beredskap för att införa krav på covidbevis för krogbesök och liknande men än så länge har Sverige valt att inte använda sig av det verktyget.

I USA råder öppen politisk strid om vilken väg bekämpningen av pandemin ska ta.

President Joe Biden har infört ett tvång för miljoner federalt anställda, sjukvårdspersonal och för privatanställda i stora företag att vaccinera sig. En domstol har dock tillfälligt frusit kravet för privatanställda. Men kravet har fått många tveksamma att vaccinera sig, men mycket motvilligt och under stora protester.

Regeringschefen i den tyska delstaten Bayern Markus Söder menar att man har två virus att bekämpa. Coronaviruset och ”giftet” som all desinformation om vaccinerna innebär.

Mycket talar för att han har rätt.