Jag är glad att mamma är död

Det vi nu utsätter våra gamla för är grymt

OBS! Genrebild.

Det är sällan man blir glad av att tänka på att människor har lämnat oss, avlidit, gått vidare eller vilka ord man nu vill använda.

Men jag är oerhört glad och tacksam för att min mamma lämnade jordelivet i god tid före coronapandemin. Både för hennes och min skull.

Stockholms äldreboenden införde besöksförbud den 10 mars. Det är mer än två månader sedan. Detsamma gäller äldreboenden i flertalet kommuner i Sverige.

Jag är helt säker på att åtgärderna är berättigade även om de inte verkar ha begränsat smittspridningen till de gamla, eller äldre-äldre som vi säger numera, i någon högre grad.

 

Men det finns en baksida. En ganska stor sådan. Det är att åldringarna inte träffar sina nära och kära och att de inte kan träffa sin gamla släkting, mamma, pappa eller älsklingssyster.

Min mamma skulle inte ha förstått varför jag plötsligt slutade komma till henne. Hon hade trott att jag hade övergivit henne.

Hon hade varit helt övertygad om att hon nu skulle framleva resten av sitt liv utan sina barn.

Det hade varit superjobbigt, och då menar jag verkligen superjobbigt, för henne.

Det hade varit minst lika besvärligt för mig. Jag skulle ha undrat om hon skulle vända bort huvudet när jag dök upp igen. För att hon tyckt att jag svikit henne.

 

Jag lyssnade till en kvinna på Sveriges Radio. Hon och hennes parkinsonsjuke make hade varit gifta i 65 år. Sedan utomstående besök blev förbjudna på hans äldreboende umgicks de genom att han satt på boendets balkong och hon på en stol på marken nedanför.

Bättre än ingenting såklart. Och möjligt om den gamle inte lider av demens för då tror jag att kontakten omöjliggörs av ett sådant avstånd, särskild om den gamle inte ser bra heller.

Jag har ingen kunskap om smittspridning men om mänskliga relationer.

Det vi nu utsätter våra gamla för är grymt. Även om alternativet kanske är ännu värre. Döden i stället för bara förtvining.

 

Många boenden är bra på aktiviteter för de gamla. Dans, qi gong, kör, musikstunder, lättare gympa med mera.

Men även dessa aktiviteter har, av naturliga skäl, fått stryka på foten i coronans tid. Kvar för de gamla, som inte är akutsjuka, är mat, kaffe och kanske tv. Är det ett liv?

Vi skulle hävda att det inte var det om det gällde andra än de gamla. Men de får, tills vidare, nöja sig med detta.

Därför är jag glad att mamma redan är död. Det här slapp hon i alla fall. Tack och lov. 


Fem saker att hålla koll på i veckan

​Europa öppnar upp

  • Gradvis lättar restriktionerna i coronans Europa. På måndag är det dags för Belgiens skolor att öppna igen efter virusstängningen. I början av juni kan det vara dags för ”fas två” i Storbritannien. Men hur ska det gå. Ingen vet, alla undrar och håller tummarna. ​Det får inte misslyckas.

100 år sedan

  • Det är ett sekel sedan påven Johannes Paulus föddes​ på måndag​. Hans födelseland Polen kommer inte att fira ​det ​som tänkt på grund av corona​n​.​ Han ​helgonförklaraades nio år efter sin dö efter att ha varit salig i fyra år. Han ligger i en sarkofag i Vatikangrottorna under Peterskyrkan​.​
  • n​.​

Vårpaket?

  • E​U-kommissionen ​väntas på onsdag lägga fram ett ekonomiskt vårpaket. EU:s stats- och regeringschefer enades redan för en månad sedan​ om ​ett enormt stimulanspaket på 6 000 miljarder kronor som stegvis ska konkretiseras för att kicka igång ekonomierna efter krisen. Många hål att stoppa​ i är det.

​Vilar inte​

  • Många företag och organisationer har dragit ner på all verksamhet som kräver att folk träffas. Men det gör inte​ ​försvarsmakten som i veckan genomför den marina övningen Svenex som inbegriper 2 000 personer. Det känns skönt att något fungerar som vanligt trots krisen​. Eller hur?

Ramadan slut

  • Den​ ​sannolikt märkligaste muslimska fastemånaden sedan religionen uppstod på 600-talet avslutas på lördag. I​nga​ stora andakter har ägt rum under hela månaden på grund av förbudet mot folksamlingar i stora delar av världen. Den avslutande festen Eid al-fitr kan dock firas – i miniformat.

Veckans citat

”Från och med onsdag vill vi uppmuntra folk att gå ut.”

Boris Johnson, brittisk premiärminister, ger nya besked


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.