Mejla

Wolfgang Hansson

Då kan Trump vinka adjö till Vita huset

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Opinionssiffror från några av de viktigaste delstaterna borde få president Trump att kallsvettas mitt i sommarvärmen.

Är läget detsamma i november kan Trump vinka adjö till Vita huset.

Opinionssiffrorna ser dystra ut för Donald Trump.
Foto: TT
Opinionssiffrorna ser dystra ut för Donald Trump.

Fortfarande återstår mer än fem månader till valet och väldigt mycket kan hända. Men sett till läget i dag ser det väldigt illa ut för Trump.

Washington Post har gjort en sammanvägning av alla opinionsmätningarna gjorda i enskilda delstater sedan i mars. De visar att Donald Trump ligger under i minst fem viktiga så kallade svingstater. Delstater han alla vann i valet 2016.

I Pennsylvania leder Biden med sju procentenheter. I Wisconsin med fyra, Michgan med sex, Florida med tre och i Arizona med fem.

Center for Politics vid University of Virginia gjorde i slutet av maj en genomgång av delstatsopinionsmätningar som visar att Donald Trump just nu ligger under i alla de 13 delstater som vid förra valet klassades som svingstater. Bidens ledning är mellan 0,3 (i Georgia) och 17 procentenheter (Colorado).

Skälet till att svingstaterna är så viktiga är det väldigt speciella amerikanska valsystemet där det är den som vinner flest av delstaternas så kallade elektorsröster som vinner istället för den som vinner flest röster totalt.

Svingstaterna avgör

Vikten av detta blev särskilt tydlig 2016 då Hillary Clinton överlägset vann flest röster, totalt cirka tre miljoner fler än Donald Trump. Men där Trump vann klart flest elektorsröster.

Detta lyckades han med genom att vinna delstaterna Pennsylvania, Michigan och Wisconsin med extremt liten marginal. I Michigan med bara 10 000 röster och Pennsylvania med 45 000. Ändå tog han hem alla tre delstaternas samtliga elektorsröster.

Winner takes all är det som gäller i nästan alla delstaters electoral college.

Inför valet den 3 november 2020 innebär det att även mycket små förskjutningar i väljarkåren till Trumps nackdel gör det svårt för honom att vinna.

I majoriteten av USA:s 50 delstater är det i praktiken klart redan på förhand vilken av kandidaterna som vinner. Där är antingen demokraterna eller republikanerna så starka att motståndarsidan normalt sett inte har en chans.

Därför är det svingstaterna som avgör vem som blir president. Delstater som ena året röstar på en demokratisk kandidat för att i nästa val skifta till en republikan.

2016 var det många arbetarväljare i bland annat Michigan, Pennsylvania och Wisconsin som traditionellt brukade rösta på demokraterna som istället valde Trump. Den omsvängningen var det som slutgiltig fällde avgörande i Trumps favör.

Foto: TT
Joe Biden leder mätningarna i flera av de viktiga svingstaterna.

Väljarströmmen har vänt

Vårens opinionsmätningar visar att väljarströmmen vänt. Många av de som 2016 röstade på Trump är nu inställda på att istället lägga sin röst på Joe Biden.

Man kan bara spekulera i vad det är som fått dem att överge Trump men en god gissning är att det är en kombination av presidentens hantering av covid-19 och den ekonomiska kris som pandemin skapat som får amerikanerna att tvivla på Trumps ledarskap.

Ekonomin har alltid varit fastighetsmogulen Trumps trumfkort. Nu sätter arbetslösheten rekord som inte setts sedan den stora depressionen på 30-talet. Coronaviruset bär större skuld än Trump till utvecklingen men eftersom det är han som styr blir det han som ställs till ansvar.

Lägg till det de senaste veckornas kravaller runtom i USA och frågan om polisens våld mot svarta som Donald Trump inte heller hanterat särskilt väl.

Till och med många generaler har vänt sig mot Trumps hot att sätta in militär mot demonstranterna. En grupp som tidigare till stora delar ställt sig bakom Trump.

Extra bekymmersamt för Trump är att Center for Politics sammanställning visar att Biden gör mycket bättre ifrån sig i svingstaterna än Hillary Clinton gjorde i valrörelsen 2016. Både i jämförelse med mätningarna då och med det faktiska valresultatet 2016. I snitt är hans siffror fem procentenheter bättre än de slutgiltiga mätningarna för Hillary 2016.

Länge var Trumps återvalsslogan "Keep America Great". Men med tanke på dagens corona- och rasistkaos känns den inte längre relevant. Han letar efter ett nytt budskap som kan bli lika lyckosamt som "Make America great again" var 2016.
Han lär behöva det men tiden är knapp.

Publicerad: