Mejla

Oisin Cantwell

Fler fynd behövs för att bevisa att Wilma blev mördad

Publicerad:
Uppdaterad:

Fynden av en kroppsdel efter Wilma Andersson är naturligtvis mycket viktig.

Men för att kunna fälla en mördare behövs troligen en dödsorsak.

I fredags eftermiddag meddelade polisen att ett avgörande fynd gjorts kvällen innan i sökandet efter den 17-åriga flickan.

Kroppsdelen som hittades gör att utredarna med säkerhet kan konstatera att flickan är död.

Polisen vill inte närmare redogöra för framsteget och jag tänker av hänsyn till Wilma Anderssons anhöriga inte ge mig in i spekulationer, med det finns få tänkbara fynd som skulle göra utredarna så säkra på sin sak.

Att en människa är död innebär dock inte nödvändigtvis att hon har blivit mördad. Och kriminalhistorien lär oss att fall som detta kan bli mycket besvärliga för åklagare.

1 av 3 | Foto: Privat
Wilma Andersson, 17, försvann den 14 november.

Att kunna fastställa hur en person har dött behöver inte vara avgörande, men underlättar en hel del för polis och åklagare.

Det kanske mest kända exemplet på hur viktig dödsorsaken kan vara är utredningen kring Linda Chens död. Kvarlevorna efter henne hittades så småningom, men en av anledningarna till att mannen som ställdes inför rätta för mord friades var att det inte fanns bevis för att hon verkligen blev mördad.

Nya fynd ger bättre utgångsläge

Det är med andra ord inte konstigt att polisen, med hjälp av kustbevakningen, fortsatte sökandet under helgen.

Ju fler kroppsdelar och tillhörigheter som hittas, desto större möjlighet får åklagaren att forma en berättelse om var, när och hur brottet mot flickan begicks.

Det underlättar också för rättsläkare att dra slutsatser om hur hon dog.

Nya fynd ger också förhörsledarna ett bättre utgångsläge gentemot den unge man som är häktad som på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat Wilma Andersson.

Familjen har rätt att få veta

Fynd går att omvandla till konkreta frågor och även om en misstänkt brottsling som nekar inte har en förklaringsbörda är det en god idé att ha en rimlig förklaring till besvärande omständigheter.

Det har i regel personer som befinner sig i mannens situation inte och för varje ny fråga och varje nytt svar blir deras situation bara mer hopplös.

Fråga Peter Madsen, som för varje nytt fynd efter Kim Wall ändrade sin berättelse och till slut var så insnärjd i lögner att det inte fanns någon väg ut.

Men det fortsatta sökandet drivs inte bara av möjligheten att kunna utkräva straffrättsligt ansvar. Wilma Andersson har en familj som har rätt att få veta.

Av: Oisin Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE