Ingen katastrof om André Pops får nycklarna till Rosenbad

Det blir ofta olyckligt när fotbollsexperter känner sig manade att vara experter på någonting annat än just fotboll. Tyvärr har vi tittare utsatts för den mardrömmen ett par gånger under sommarens mästerskap.

Till exempel under TV4:s öppningssändning, när Lasse Granqvist frågade Jimmy Durmaz om han fortfarande upplever rasism i Sverige 2021. Frågan är så spektakulärt verklighetsfrånvänd att man kan undra om det var första gången Lasse Granqvist funderade över något annat än sport.

 

En annan diskussion som utmanade min sinnesfrid var den som fördes efter att Marcus Berg blev näthatarnas hackkyckling till följd av ett missat friläge mot Spanien.

Att hatet överhuvudtaget florerar i samhället beskrev fotbollsexperterna som ett stort mysterium. De var förbluffade över hatets existens. Men kände sig ändå tvärsäkra på lösningen: Bank-id.

Om Instagram bara krävde bank-id vid inloggning skulle allt bli frid och fröjd.

Marcus Berg fick mycket näthat efter matchen mot Spanien.

Nu har jag visserligen inte forskat i saken, men att folk skriver hatmeddelanden på Instagram är väl inget mysterium?

De gör det för att de mår dåligt, och för att det är mer bekvämt att projicera sina negativa tankar på Marcus Berg än att tänka på den verkliga orsaken till att livet känns visset.

Vill man få slut på hatet borde man rimligtvis lista ut hur man ska få incels att dansa upp ur sängen på morgnarna och high-fivea sig hela vägen till jobbet. Och den uppgiften bör kanske lämnas till någon annan än André Pops.

 

Det tänkte jag i alla fall fram tills jag slog upp tidningen i morse, och påmindes om att landet vi bor i styrs av en man som riskerade allt för att få höja hyrorna i nyproducerade fastigheter. Som till och med anklagade Vänsterpartiet för att ”liera sig med högerextrema krafter” när de inte förstod vilken herrans nåd fri hyressättning är.

Och att det främsta oppositionspartiet i sin tur leds av en liten obersturmführer som är beredd att tumma på vilka värderingar som helst för att bli statsminister.

Plötsligt slogs jag av att det kanske inte skulle vara någon större katastrof om nycklarna till Rosenbad lämnades över till Pops, Nannskog och gänget. Så länge de slutar bära sneakers till kostym.