Försvaret rusar på väljarnas topplista

Går från 14:e till tredje plats enligt Aftonbladet/Demoskop

Den ryska invasionen av Ukraina har möblerat om på svenska folkets lista över politikens viktigaste frågor.

På en månad har försvaret gått från 14:e till tredje plats enligt den färska mätningen från Aftonbladet/Demoskop.

En gång i månaden ber Demoskop svenska folket att lista vilka de tycker är politikens viktigaste frågor just nu. Den nya mätningen är i sin helhet gjord sedan den storskaliga ryska invasionen av Ukraina inleddes torsdagen den 24 februari.

På bara en månad har försvaret gått från 14:e plats på väljarnas lista över viktigaste politiska frågor till tredje plats. I början av den förra månaden tyckte nio procent, en knapp tiondel, att det var en av de viktigaste frågorna.

Nu är det mer än dubbelt så många som uppger att de har den uppfattningen. 23 procent, eller nästan en fjärdedel av de tillfrågade, tycker så.

Flyktingfrågan backar

Den så kallade försvarsberedningen, ett samrådsorgan mellan riksdagspartierna, snabbinkallades för ett par veckor sedan och ska senast i början av nästa vecka komma med förslag om hur det svenska försvaret ska stärkas på kort sikt.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har också lovat att rusta försvaret ytterligare, på både kort och lång sikt.

Det kraftigt ökade intresset för försvaret i väljarkåren är en vink om att det kan finnas starkt stöd för nya pengar till försvaret. I år uppgår budgeten för totalförsvaret hittills till 76 miljarder kronor.

Den fråga som försvunnit från väljarnas fem-i-topplista över politikens viktigaste frågor sedan förra månaden är också kopplad till Ukrainakrisen, flyktinginvandring.

Den har petats ner till sjätteplats. Och trots hotet om omfattande flyktingströmmar från Ukraina är den inte bara undanträngd av försvarsfrågan utan tappar också relativt sett tyngd. 17 procent tycker det är en av de viktigaste frågorna, två procentenheter färre än för en månad sedan.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har lovat att rusta försvaret ytterligare, på både kort och lång sikt.

Stödet brukar öka vid kris

Utöver försvaret är det en enda fråga som ökar i vikt på väljarnas viktigaste-lista. Det är lag och ordning som toppat listan väldigt länge. Men ökningen är svag, två procentenheter.

Alla andra frågor på listan tappar i tyngd, allra mest sjukvården som trots det behåller sin andraplacering.

På fredag är det sex månader till riksdagsvalet. Under mycket lång tid har väljaropinionen legat märkvärdigt stilla. Trots nya vågor av pandemin, släppta restriktioner och den allvarligaste säkerhetspolitiska krisen i vår del av världen sedan andra världskriget.

Det kan uppfattas som förnuftigt. Innan läget har klarnat finns ingen anledning att förhasta sig i sina partipolitiska val.

Men Ukrainakrisen kan innebära en vändning. Stödet för sittande regering brukar normalt öka under en svår kris. Senast det hände var våren 2020 då stödet för Socialdemokraterna stärkters rejält under inledningen av coronakrisen.

Om oron för det internationella läget och de därmed sammanhängande hoten mot svensk säkerhet och ekonomi har samma effekt denna gång återstår att se.

Aftonbladet/Demoskop

Politikens viktigaste frågor

1. Lag och ordning. 41 procent + 2 %

2. Sjukvård. 31. - 8

3. Försvaret 23. + 14

4. Energi och kärnkraft. 21. Oförändrat

Skolla och utbildning 21. - 4

Andel väljare som tycker att frågan är ganska eller mycket viktig. Jämförelsen gäller mätningen förra månaden, februari 2022.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten över 16 år.

Undersökningen omfattar 394 personer som gjordes mellan 24 februari och 2 mars 2022 och är genomförd som en webbundersökning.

Ur en lista på ett 30-tal politiska frågor fick de tillfrågade välja högst tre frågor.

Frågan som ställdes var : Vilka politiska frågor är viktigast för dig idag? Välj max tre.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.