Mejla

Wolfgang Hansson

Trump ligger under mot alla – men räkna ändå inte ut honom

Publicerad:
Uppdaterad:

Inte på mycket länge har det sett så illa ut för en sittande amerikansk presidents chanser att bli omvald som för Donald Trump.

Han ligger efter mot samtliga namnkunniga demokratiska utmanare.

Ändå är känslan att det är alldeles för tidigt att räkna ut Trump.

När presidenten i natt officiellt inleder sin återvalskampanj inför valet 2020 så är det med det sedvanliga batteriet av självberöm och hot. Som så ofta förr på Twitter.

”Trumpekonomin sätter rekord och det är långt kvar till det är slut. Men om det är någon som slår mig 2020 kommer marknaden att krascha på ett sätt vi aldrig sett tidigare”, skriver presidenten.

Sant är att ekonomin är en av få saker som talar för att Trump kan bli omvald. Arbetslösheten ligger på låga 3,6 procent. Tillväxten var mycket god under 2018. Tack vare Trumps skattesänkningar känner många amerikaner att de har mer pengar att röra sig med.

Men hotande moln finns vid horisonten. Ett antal ekonomiska indikatorer pekar ner inför nästa år. Trumps handelskrig med Kina skapar stor osäkerhet.

Banken JP Morgan Chase har skrivit upp risken för en lågkonjunktur nästa år från 20 till 45 procent.

Ekonomin ser ändå ut att vara det minsta av Trumps problem.

Det är extremt ovanligt att en sittande president förlorar ett val.
Foto: Alex Brandon / AP
Det är extremt ovanligt att en sittande president förlorar ett val.

Väldigt impopulär

Nummer ett är att Trump är väldigt impopulär hos breda lager av det amerikanska folket. Visserligen ligger hans popularitet ganska stabilt kring strax över 40 procent men bland övriga är det en majoritet som starkt ogillar presidenten.

Trump vann 2016 tack vare en relativt litet övertag av röster i delstater som en demokratisk presidentkandidat ofta tar hem. Stater som Pennsylvania, Wisconsin och Michigan. Det krävs inte att många av de demokrater som förra gången svek sitt parti nu överger Trump, för att presidenten ska förlora viktiga elektorsröster.

Det var tack vare det udda amerikanska valsystemet med elektorsröster som Trump tog hem segern. Totalt sett fick Hillary Clinton nästan tre miljoner fler röster.

Kan Trump verkligen göra om det tricket en gång till?

Fortfarande är Trump mycket populär bland sina kärnväljare men det räcker inte 2020. För att bli omvald måste han fånga även avsevärt med röster hos de som är tveksamma till honom.

Fel i mätningar

Det syns väldigt tydligt i opinionsmätningarna. Om det varit val i dag hade presidenten förlorat mot samtliga demokratiska utmanare som tros ha en chans att få partiets nominering.

Mot förre vicepresidenten Joe Biden, favoriten till att bli demokraternas kandidat, ligger Trump under med 13 procentenheter, 53 procent mot 40. Bernie Sanders slår Trump 51 procent mot 42. Senator Kamala Harris leder med 49 mot 41. Elizabeth Warren 49 mot 42.

Sådär fortsätter det.

Nu är det visserligen 16 månader kvar till presidentvalet så mätningarna måste tas med en stor nypa salt. Många saker kommer att hända fram till valet som kan få stor påverkan på utgången. Man minns onekligen opinionsmätningarna inför valet 2016 som samtliga sa att Trump var mer eller mindre chanslös mot Hillary Clinton.

Tillhör undantagen

Men sett i ett historiskt perspektiv är det ingen sittande president i modern tid som legat så dåligt till vid motsvarande tidpunkt som Donald Trump.

Det finns dock flera skäl till att det vore korkat att redan nu döma ut Trumps chanser.

En sittande president har normalt alltid en stor fördel. Av 19 presidenter som ställt upp för omval sedan år 1900 är det bara fem som förlorat, en av dem var Gerald Ford som aldrig blev vald utan fick jobbet när han som vicepresident hoppade in efter den avgående Richard Nixon.

Jimmy Carter förlorade 1980 till Ronald Reagan och George Bush den äldre förlorade 1992 till Bill Clinton. De tillhör definitivt undantagen.

Det är extremt ovanligt att en sittande president förlorar om ekonomin går bra.

Demokraterna splittrade

Till Trumps fördel talar också att det ännu inte finns någon självklar utmanare. Demokraterna har otroligt svårt att hitta rätt kandidat som självklart kan matcha Trump.

Joe Biden leder just nu överlägset det demokratiska fältet men det är inte alls säkert att det till slut blir han som utmanar presidenten. Demokraterna är starkt splittrade i sin syn. Det finns en växande radikal vänsterfalang inom partiet som vill besegra Trump med välfärdspolitik av socialdemokratiskt snitt. Men kan en kandidat som Bernie Sanders verkligen vinna mot Trump?

Risken är att demokraterna förgör varandra i sin iver att besegra presidenten.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE