Kommunfullmäktige kan sparka Friberg om domen står sig

Kåre Friberg har vägrat att avgå som kommunalråd.

Dagens dom på två år och sex månaders fängelse ger kommunfullmäktige i Motala laglig rätt att sparka honom.

Kåre Friberg (M) dömdes på onsdagen för våldtäkt.

En kvinna kan vilja att fortsätta ha ett förhållande med en man som har våldtagit henne.

Linköpings tingsrätt konstaterar denna självklarhet, men lägger sedan till att detta är en omständighet som ”måste medföra ett skärpt krav på den åberopade stödbevisningen”.

Annorlunda uttryckt: Om inte kvinnan tar sitt pick och pack och drar efter första våldtäkten får åklagaren det till och med ännu svårare än vad som normalt är fallet vid brottslighet av detta slag.

Jag är inte säker på att det är en rimlig ordning. Men visst, i detta fall har kvinnan efter varje våldtäkt som åklagaren påstått att politikern gjort sig skyldig till skickat meddelanden på chatt där det inte skrivits ett ord om övergrepp. Det komplicerar bilden.

Fall även för hovrätten

Åklagaren har väckt åtal för tre våldtäkter. Stödbevisningen består av att kvinnan berättat för vänner eller terapeut om övergrepp och andra fysiska kränkningar.

Friberg fälls för en av våldtäkterna. Domstolen anser att vittnesmålen i de övriga fallen är för vaga.

Möjligen står sig denna bedömning. Jag tycker, vid en snabb genomläsning av domen, att tingsrätten gjort kloka avvägningar, men hur hovrätten ser på saken återstår att se.

För att det blir en vända i högre instans torde det inte råda någon tvekan om. Friberg hävdar att han är oskyldig och har inget att förlora på att överklaga. (I varje fall om inte även åklagaren klagar på domen. Då kan det bli tal om strängare straff).

Friberg döms även för fem av de nio fall av kvinnofridskränkning som han åtalats för. Däribland för knuffar i trappor som har lett till skador och operationer.

Borde kasta in handduken

Det här fallet handlar emellertid inte bara om straffrätt. Om domen står sig ger den kommunfullmäktige i Motala handlingsrum.

Moderaterna har av lätt insedda skäl velat göra sig av med Friberg som kommunalråd. Denne har dock spjärnat emot med näbbar och klor och sagt att han avvaktar rättsprocessen.

Det hade i de flesta fall varit en rimlig hållning. En människa ska anses vara oskyldig till dess att motsatsen gäller.

Men politik är en förtroendebransch. Andra regler gäller. En ledande företrädare för ett parti som häktas för våldtäkt är körd, vare sig denne frias eller ej.

Då Friberg vägrat att kasta in handduken är han fortfarande kommunstyrelsens ordförande. Och han – liksom alla andra folkvalda politiker – har ett starkt skydd i lagen.

För att kunna avsätta en politiker krävs lagakraftvunnen dom för grov brottslighet. Det handlar ytterst om att skydda demokratin. Förtroendevalda ska inte kunna kuppas bort.

Ytterligare en förutsättning är att minimistraffet för brottet han eller hon döms för är två års fängelse.

Och det lägsta straffet för våldtäkt är just två års fängelse. Lagen medger med andra ord att kommunfullmäktige tvingar bort moddratledaren.

Rimligen är Kåre Friberg klok nog att kasta in handduken nu. Rimligen förstår han nu att han är politiskt omöjlig även i händelse av en friande dom i hovrätten.

Men om domen ändras i nästa instans är det, i vart fall i teorin, tänkbart att kommunstyrelsens ordförande formellt sitter kvar tills nästa val.