Vi klimatkramare behöver en bil

Så opraktiskt är det organiserat

Hur ska en sann miljövän vara beskaffad? Jo, om hen bor i småhus ska hen ha tillgång till en bil. Den kan vara urgammal och släppa ur hur mycket avgaser som helst men den måste finnas. Även för en klimatkramare.

Nu frågar sig du och andra vänner av ordning hur jag kan veta det. Svaret är empiriska studier av återvinningen av avfall i Stockholms stad och Norrtälje kommun. Urvalet är begränsat men det är de kommuner som jag känner till bäst.
 

Vi tar förpackningsåtervinningen först, de gröna behållare där man kan göra sig av med exempelvis plast-, metall- och glasförpackningar, för återvinning. Mycket bra.

I Stockholm blir avstånden till dem allt längre och i min del av Norrtälje finns de inte alls.

Hur hanterar man det? Jag skubbar och lägger merparten av förpackningarna i soptunnan. Alternativet, i de flesta fall, är en snäll granne med bil.

 

Nästa ämne är grovsopor. De ska lämnas på återvinningsstationen, långt från närmaste busshållplats. Det går alltså bort i nio fall av tio.

I Stockholm kunde man länge beställa hämtning av grovsopor. Det kan man göra nu också men hos en privat entreprenör vilket gör det lika dyrt att bli av med sin gamla gräsklippare som att köpa en ny,

Så vad gör man? Förlita sig på en hjälpsam granne är ett alternativ. Det andra är att finfördela grovsoporna så att de går ner i soptunnan. Inte bra.

Till sist några ord om återvinning av matavfall. I Stockholm är det fortfarande frivilligt vilket gör att man hittills klarar sig utan bil.

Men i fritidshuset i Norrtälje gäller militär ordning. I mycket klara ordalag har invånarna fått veta att allt matavfall ska återvinnas. Annars.

Det ska läggas i bruna pappåsar som bör bytas var tredje dag och läggas i ett särskilt kärl.
 

Så långt är allt frid och fröjd, man klarar sig utan bil. Men när det gäller att skaffa nya påsar tornar problemen upp sig.

I just mitt fall är det tre mil och fyra färjor som gäller för påshämtning. En förpackning om tio är tung och helst vill man ju ha flera när man ändå lagt ner så mycket tid på att ta sig till påsarna.

Här kommer den tjänstvilliga bilburne grannen in igen. Hen måste ställa upp, annars kommer jag att smyga ner matresterna i den vanliga soptunnan. Garanterat.

 

Det ska vara enkelt att vara klimatsmart, lyder beskeden från riksdag och regering.

Men det är det inte. Inte för den som bor i småhus och inte har bil. Det är supersvårt, tungt och mycket opraktiskt arrangerat.

Det krävs helt enkelt ett rejält omtänk.
 
Fotnot: Ovanstående resonemang gäller boende i småhus. Det gör 53 procent av befolkningen.


Fem saker att hålla koll på i veckan


Skotte inför rätta
Den förre regeringschefen och ordföranden i Scottish national party, som senast fick 45 procent av rösterna, ställs inför rätta på måndag. Alex Salmond står anklagad för våldtäktsförsök och sexuella övergrepp. Inte riktigt vad partiet önska sig såklart men vad ska man göra?


Superintressant miljömål
I samlingslokalen Oscars i Lysekil inleds på tisdag huvudförhandlingen i mark- och miljööverdomstolen om Preems planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet. Men till sist fattar regeringen beslut om projektet som väntas leda till betydligt större koldioxidutsläpp.


Fortsatt medvind?
Sex nya primärval, bland annat i Idaho, Michigan och Mississippi, hålls på tisdag då demokraterna i USA fortsätter att sålla fram den kandidat som ska möta Donald Trump i november. Fortsätter medvinden för förre vicepresidenten Joe Biden eller hur blir det?


Anne Frank hedras
På torsdag är det 75 år sedan Anne Frank dog i förintelselägret Bergen-Belsen. Hon blev odödlig genom den dagbok hon skrev under familjens år gömda i vindslägenheten i Amsterdam. Till sist hittades de av nazisterna men Annes dagbok gör att vi förhoppningsvis aldrig glömmer.


Vinterkriget 80 år
Finland blev självständigt från Ryssland 1917 men 1939 annekterades landet på nytt, nu av Sovjetunionen. På fredag har det gått 80 år sedan vinterkriget mellan länderna tog slut, en bitande kall vinter. Det följdes av fortsättningskriget som inte tog slut förrän 1944.


Veckans citat

”Låt oss prata om de pengar vi har, inte dem vi saknar”.

Heléne Fritzon, ledamot i EU-parlamentet, om budgetförhandlingarna.

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.