Man borde kanske köpa ett munskydd ändå

Svenska forskare försöker skjuta ner Tegnells argument

Munskydd – ett hittepåskydd eller något som verkligen hindrar spridningen av covid-19?

Folkhälsomyndigheten tycker att munskydd är larviga.

Men tänk om de har fel? Det tror en rad svenska forskare.

Folkhälsomyndigheten med Anders Tegnell i spetsen har envist hävdat att det är mer eller mindre larvigt att använda sig av munskydd i kampen mot spridningen av det nya coronaviruset.

Hans och myndighetens resonemang har gått ut på att munskydd bara hindrar smitta från skyddsbäraren till omgivningen. Eftersom skydden inte är hundraprocentiga är det bättre att stanna hemma om man har symtom än att gå ut med skydd framför munnen.

Nu försöker sex framstående svenska virologer skjuta ner Tegnells och Folkhälsomyndighetens resonemang.

De hävdar i en debattartikel i Dagens Nyheter att det bygger på en föråldrad syn på hur smittspridningen går till.

Covid-19 sprids enbart genom så kallad droppsmitta, det vill säga hostningar och nysningar. Detta stämmer inte längre enligt de oppositionella forskarna.

Det förefaller som smittan också sprids vidare genom så kallade aerosoler, det vill säga pyttesmå fuktpartiklar från exempelvis utandningen hos en smittad person.

Resenärer med munskydd i Pekings tunnelbana.

Omkring hälften av dem som har eller har haft smittan har inte märkt att de är sjuka. Den som tror att den är frisk kan alltså gå omkring och sprida smittan utan att veta om det.

Tegnell, Wallensten och de andra på Folkhälsomyndigheten bygger sitt avståndstagande från munskydd på att coronaviruset smittar enbart genom droppsmitta och i allt väsentligt endast från personer som har symtom.

Men så ser det alltså inte ut enligt de sex virologer som försöker skjuta ner Anders Tegnell och hans kolleger.

En person som tror att den är frisk kan sprida smittan genom sin utandningsluft och den kan i värsta fall leva kvar i ett rum under flera timmar.

Rivalitet är inget okänt i forskarvärlden och debattartikeln andas en avoghet mot just Anders Tegnell.

Det hindrar dock inte att skribenternas argument kan diskuteras. Undertecknare av artikeln är Anders Vahlne, Karolinska institutet, Åke Lundkvist, Uppsala universitet, Fredrik Elgh, Umeå universitet, Peter Horal, Sahlgrenska akademin, Göteborg, Åke Gustafsson, tidigare chef för mikrobiologi och vårdhygien i Region Gävleborg och Uppsala och Lena Einhorn som numera jobbar som författare.

I Spanien, Frankrike och Belgien är det munskyddstvång i kollektivtrafiken. I Tyskland måste man bära skydd för munnen även i butiker. Likadant ser det ut i åtskilliga andra länder.

De svenska läkarna bakom debattartikeln vill att munskydden ska användas på offentliga platser och inom äldrevården.

Jag har ingen som helst egen kunskap på området. Jag bara läser innantill. Och då inställer sig frågan: Tänk om man trots allt borde skaffa sig ett munskydd?

Fotnot: Virologi är läran om organiska virus


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.