Flytta hem, gnällspikar

Inte rimligt att få hemtjänst i sommarstugan

Flera kommuner bryter mot lagen och erbjuder inte hemtjänst till sommargäster.

Det gör de rätt i.

Den som vill ha full service får antingen flytta dit eller hem.

Kriser kan blottlägga brister som vi hittills inte varit medvetna om. Det gäller exempelvis flyktingkrisen 2015 då ett flertal orimliga brister kom fram i ljuset. Bland annat att föräldrar fick full föräldraförsäkring även för barn som inte var födda i Sverige. Helt vansinnigt såklart.

 

Den pågående coronakrisen har också gjort vissa brister uppenbara. En av dem är att personer som bor i sina sommarstugor uppenbarligen har rätt till hemtjänst och hemsjukvård även i fritidshuset. Det är inte rimligt.

Sverige är ett av världens rikaste länder och har en fantastisk välfärd och fantastiska människor som jobbar med att ta hand om oss andra när vi behöver hjälp och stöd.

Det är dock inte liktydigt med att pengarna räcker till allt. Allt som oftast tvingas man att välja.

 

Men några som uppenbarligen inte behöver välja är personer som vill ambulera mellan sin folkbokföringsadress och sitt fritidsboende och ha full service från hemtjänst och hemsjukvård på båda ställena. De har rätt till det, enligt Socialtjänstlagen, Sol.

Nu skriver elva kommuner i Västsverige, med många fritidsboende, till regeringen och ber att tillfälligt få slippa serva de fritidsboende. Kommunerna är Strömstad, Kungälv, Munkedal, Stenungsund, Orust, Tanum, Lysekil, Tjörn, Sotenäs, Öckerö och Uddevalla.

De är inte ensamma. Flera kommuner med stor andel fritidsboende har redan meddelat att de tills vidare tänker strunta i lagens krav. De har helt enkelt inte personal till allt och alla och väljer bort dem som officiellt inte bor i kommunen.

Blomsteräng framför en sommarstuga.

Det är begripligt. Det är också förståeligt att många som har rätt till hemtjänst och hemsjukvård både vill äta kakan och ha den kvar. Men är det rim och reson?

Inte enligt mig. Som berättigad till hemtjänst och hemsjukvård måste man också ibland välja.

Antingen bor man kvar i kommunen där man är stadigvarande bosatt och får sin stöttning och sin vård där. Men då får man, utom i akuta situationer, klara sig på egen hand i sommarstugan.

Eller också flyttar man till fritidshuset. Och får samhällets uppbackning där.
 

Man kan folkbokföra sig i fritidshuset, betala skatt där och bli, precis som alla andra som bor där stadigvarande, berättigad till hjälp om man behöver det.

Det låter kanske hårt men när man på allvar diskuterar omfattande flytt av svårt sjuka människor för att intensivvårdsplatserna inte räcker till är det en kritik att ta ganska lätt på.
 

Särskilt som jag tror att en av de främsta anledningarna till att inte folkbokföra sig i stugan är att kommunalskatten ofta är högre där än i de storstadskommuner som de fritidsboende ofta kommer ifrån.

De har inte lust att betala den högre skatten utan behåller bostaden i den gamla hemkommunen för årets mörkaste månader och mer tillfälliga besök i den gamla hemorten – av skatte- och bekvämlighetsskäl. Det är jobbigt att gå ner från två till en bostad.

 

Så till den som tycker att de protesterande kommunerna är ogina vill jag säga: Sluta gnäll och flytta hem. Ett alternativ är att ta ditt pick och pack och din skattsedel till stugan – om det är där du vill bo större delen av tiden.
 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.