Mejla

Peter Kadhammar

Fel att sudda bort Martin Timell ur historien

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET

KOLUMNISTER

Ska man riva statyer av odemokratiska kungar?
Döpa om gator som bär kommunisters namn?
Ta bort tavlor och statyer som visar våldtäkter, mord och övergrepp?
Och ska man sudda bort Martin Timell ur det förflutna?
Vid stora omvälvningar får historieskrivningen alltid problem och det kommer alltid att raderas och rivas. Efter Saddam Husseins fall var det naturligtvis omöjligt att låta statyer av tyrannen finnas kvar. Lika otänkbart var det att låta Adolf Hitler–Platz i Berlin behålla sitt namn efter 1945.

På Hitlers tid fanns en stor gata i Berlin som hette Grosse Frankfurter Strasse. Kommunisterna som tog makten i Östberlin efter 1945 döpte om gatan till Stalinallee. Det namnet blev snart politiskt inkorrekt och kommunisterna, som alltid uppvisade en otrolig stelhet parallellt med en otrolig opportunism, döpte om gatan till Karl Marx–allee.
Sedan föll kommunismen och även östra Tyskland blev demokratiskt. Nu tror ni förstås att Karl Marx–allee återfick sitt gamla namn, Grosse Frankfurter Strasse, men gatan bär fortfarande den kommunistiske urfaderns namn.
Tyskarna som levde under ett kejsardöme och två diktaturer på 1900–talet vet att skynda långsamt. I östra Tyskland har de behållit en hel del namn på kommunister. En del namn byts ut efterhand. Andra, som inte fläckas av brott, får vara kvar.

Hur hanterar man historien i form av en bok? Om den boken betraktas som både farlig och kränkande?
Tyskland kompromissade även här. Hitlers Mein Kampf förbjöds inte i sig, men man förbjöd spridning av verket. Den som ville läsa boken kunde finna den på bibliotek men inte i handeln.
Vilket för mig till Martin Timell. Han är ingen Hitler. Han är ingen kommunistisk potentat. Han är en före detta underhållare i TV som anklagas för mobbing och sexövergrepp.
Han fick inte bara sparken, TV4 meddelar att tidigare visade program med honom tas bort permanent. "Beslutet fattades utifrån de allvarliga anklagelser som riktades mot programprofilen samt att han är starkt förknippad med de program han leder", skriver pressavdelningen i ett mejl till mig.
Det är djupt obehagligt.
Är tidigare program med Timell olämpliga som underhållning? Eller blev de olämpliga som underhållning i samma stund han fick sparken?
I så fall inställer sig andra frågor:
Tänker TV4 någonsin visa en film med Kevin Spacey, den amerikanske skådespelaren som också anklagas för sexövergrepp? Och hur blir det med filmerna "Pirates of the Carribean"? Huvudrollsinnehavaren Johnny Depp anklagas ju av sin före detta fru Amber Heard för att ha misshandlat henne.

Börjar man rensa i arkiven finns snart ingen ände. Spelades det in några program från den så kallade Kulturprofilens klubb i Stockholm? Han som är gift med en ledamot i Akademien och som anklagas för våldtäkter och sexövergrepp. Kan de programmen i så fall visas i framtiden?
Frågorna är principiella och handlar om vårt förhållande till det förflutna. Frågorna blir också praktiska. Panikslagna chefer vill skydda sig själva och visa handlingskraft. De ropar förbud! bort! ut! sudda!
Strax märker de att de skaffat sig ännu fler problem.

Publicerad: