Mejla

Oisín Cantwell

Daily Mail är mer intresserade av propaganda än journalistik

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Tidningen Daily Mail gjorde i helgen ännu ett nedslag i ett Sverige som påstås ljuga om invandringens konsekvenser.

Något som ledde till jubel på diverse skräpsajter och önskemål som avslöjar att vissa är för okunniga för sitt eget bästa. 

Daily Mail hävade i ett långt reportage för några dagar sedan att det kanske alls inte var så att maskerade män för någon månad sedan begav sig till Stockholm central för att misshandla barn med invandrarbakgrund.

Det finns inga polisanmälningar, konstaterar tabloiden, vars nätupplaga med sina 199 miljoner unika besökare i månaden är den största tidningsssajten i världen på engelska, och insinuerar därefter att den rasistiska pöbeln bara existerade i ”vänstertidningen” Aftonbladets rapportering.

Att vartenda större svenskt mediehus uppmärksammade våldsverkarnas framfart nämndes inte, men så är också Daily Mail mer intresserat av propaganda än journalistik i konventionell bemärkelse.
Tidningens reporter ångar vidare och beskriver i ett mindre lyckat försök till litterär gestaltning hur unga stockholmare skyndar över centralen till pendeltåg och tunnelbana efter jobbet, medan horder av läskiga män i mörka huvor står och blänger och klockorna i närliggande S:ta Clara kyrka ringer.

Vad, funderar skribenten, visar egentligen de publicerade mobilfilmerna från gärningsmännens framfart?

Att mobben delade ut flygblad där vi alla uppmanas att ge oss på flyktingpojkar borde vara en problematisk omständighet för den som ifrågasätter att rapporteringen verkligen stämde, men journalisten finner en elegant lösning.

Återigen är det den svenska vänsterblaskan som hävdar att flygblad har delats ut. Vem vet, det kanske är ljug.

Dessvärre missar Daily Mail att representanter för pöbeln har skrutit på Facebook och i intervjuer i "alternativa medier" om jakten på nordafrikanska pojkar den kvällen.

Det rafflande reportaget lämnar sedan Stockholm och tar läsarna med på en utflykt till Västerås och Mölndal. Dubbelmordet på Ikea och mordet på en ung kvinna på ett flyktingboende avhandlas i förbigående, varefter det är dags för Kalmar att få besök.

Skribenten berättar att polisen möjligen har tystat ner ett våldsamt upplopp som invandrare i Kalmar ska ha gjort sig skyldiga till. Detta i en stad med 36 000 invånare och 34 flyktingboenden.
Sanningen är att "upploppet" handlade om sedvanligt fylletjafs på krogen en lördag, som ledde till att en person greps för våld mot tjänsteman, en omhändertogs för fylleri och två avvisades från platsen. Så banalt att polisen inte tyckte att det var något att upplysa pressen om.

Sanningen är också att Kalmar kommun har 65 000 invånare och två flyktingboenden.

Journalisten återvänder till Stockholm central och avslutar texten med att låta en Mustapha från Ghana intyga att inga invandrarungdomar misshandlades av de maskerade männen.

Case closed. Det finns, som Daily Mail avslöjar i rubriken, en svensk konspiration som syftar till att förtiga sanningen om invandringen.

Nu är dock inte allvetande Mustapha det enda beviset för hur framgångsrik mörkläggningen har varit.

Texten lutar sig även mot Ianing Channing, en brittisk skribent som i den islamofobiska nättidningen Dispatch International har slagit fast att Sverige "är det närmaste Europa kommer till en fascistisk, hatbaserad regim”.

Det är inte första gången som Daily Mails fantasifulla reportrar besöker Sverige. För en dryg månad sedan publicerades tre texter om mordet i Mölndal. Texter som innehöll förvrängda uppgifter och direkta felaktigheter, vilket ledarskribenten Csaba Bene Perlenberg har visat i GT (2/2).

Om denna "journalistik" går det att ha olika uppfattningar. Sveriges ambassad i London gillar den inte. I en rapport till UD skriver ministerrådet Ulrika Funered att Daily Mail driver en kampanj mot svensk migrationspolitik. Sverige framställs som ett avskräckande exempel för att få den brittiska regeringen att strama åt landets asylpolitik.

Men på svenska skräpsajter görs vågen över en rapportering som i allt väsentligt är identisk med deras egen. "I London vågar gammelmedia säga sanningen om invandringen". "Det är på tiden att svenska så kallade journalister lär sig".  "Engelsmännen har en pressetik värd namnet".

Att apa efter britterna vore dock ingen god idé. Storbritannien producerar visserligen journalistik av världsklass, men även den mest förfärliga smörja. 

Och det handlar sannerligen inte bara om hittepåtexter om flyktingar. Den stora avlyssningsskandalen har lett till att den brittiska pressen befinner sig i en djup förtroendekris ännu fem år efter att tidningen News of the World tvingades läggas ner.

Publiken kunde leva med att murvlarna tjuvlyssnade på kändisar. Men en gräns passerades då det avslöjades att reportrar hackat sig in mobiler hos mordoffer och änkor till soldater som stupat i Irak.

En allmänhet som var van vid att boulevardpressen hängde ut rattfyllon, småtjuvar och sexbrottslingar fick nog.

De som drömmer om att svenska tidningar ska börja kopiera brittisk tabloidpress är påfallande ofta samma personer som irriterar sig över att domstolarna är för petiga och som vill att beviskraven ska sänkas.

Jag tror att de den dagen de själva blir föremål för pressens eller rättsväsendets intresse inser att de egentligen inte vill leva i ett sådant Sverige.

Publicerad:

LÄS VIDARE