Heja Fredrik i Solna
Jag, jag, jag är nutidens mantra
Jag, jag, jag är vår tids inofficiella mantra.
Den som inte sätter sig själv först är en tönt. Tycker många.
Men jag hejar på Fredrik i Solna. Han förefaller inte vara av den åsikten.
Historien om föräldrarna som fick nej till ledighet från skolan för sina två grundskolebarn har väckt stor uppmärksamhet. Men inte för att den handlar om ego. Jag, jag, jag – tidens melodi.
Utan för att de i Förvaltningsrätten dömts till att betala 45 000 kronor i vite. Motiveringen är att de trots att rektorer och Solna kommuns skolnämnd sagt nej till bortovaron ändå tog barnen, mitt under brinnande skolår, med sig till Thailand i åtta veckor. Skolan barnen gick i under tiden var inte godkänd av Skolinspektionen.
Vissa tycker att det här är ett övergrepp mot den fria människan. Andra att det är rätt åt dem. Föräldrarna alltså.
Man skulle kunna känna ett visst medlidande om tvåmånadersutflykten hade fokus på barnen och deras bästa. Lära känna ett nytt land, nya vanor, andra traditioner och värderingar.
Men så var det inte alls. Pappan säger i Mitt i-tidningarna, som avslöjade historien, att han och hans fru ”fick en unik chans”. Det är inte jättelätt att få jobb utomlands, säger han.
Utflykten till semesterlandet handlar alltså inte om barnen. Utan om föräldrarnas ego. Jag, jag, jag.
De hade fått tjänstledigt från sina vanliga jobb. Vikarier var anställda. Bostaden uthyrd. Biljetterna köpta.
Och så kom de där idioterna i Solna och försökte sabba alltihop. Det lyckades inte riktigt. Familjen for iväg. Men vitet, som kan överklagas, lade en skugga över det hela.
Nu kommer vi till Fredrik Nordvall, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Solna kommun, strax utanför Stockholm. Han har mycket ståndaktigt försvarat kommunens beslut.
Bland annat har han hävdat att det är skolplikt i Sverige. Man måste gå i grundskolan. Det är inte ett erbjudande, det är en plikt, ett obligatorium. Han har också meddelat att ett läsår är 178 dagar, alltså mindre än hälften av årets samtliga dagar. Det gäller helt enkelt att ligga i under skoldagarna för att hinna med.
Heja Fredrik, säger jag.
Den obligatoriska folkskolan infördes 1842. Många har hävdat, och jag sällar mig till dem, att det är en del av den svenska framgångssagan. Från fattigt utvandrarland till ett av världens mest välmående.
I Sverige går de flesta en grundutbildning som sträcker sig över 13 år. Efter 6-års följer nio, skolpliktiga, grundskoleår och därefter gymnasiet.
Allt är gratis. Fantastiskt. Tacka och ta emot. Den som ser det som ett ok, något som man kan ta emot eller slänga på sophögen, är inte på banan. Enligt mig.
Men föräldrarna i Solna uppskattade inte det. Deras ego sade dem att det var viktigare att de fick ”en unik chans” att jobba utomlands några veckor än att deras barn fick gå i en godkänd skola.
Jag menar verkligen inte att det här är ett unikt exempel. Egoismen dyker upp både här och var i vår tid. Ofta.
Inför den franske presidenten Macrons statsbesök i Sverige i januari publicerade statsminister Ulf Kristersson en video som skulle förklara vilket land presidenten skulle besöka.
Bland annat sade Kristersson att ”vi älskar att köa”. Det säger mer om hur länge sedan statsministern var ute i verkligheten än det förklarar hur vi beter oss i det här landet.
Jag åker buss i stort sett varje dag. De som väntar på bussen älskar inte alls att köa om man med det menar att man går på bussen i den ordning man anlände till hållplatsen. Allehanda knep används för att komma före dem som väntat längre. Exempelvis genom att runda busshållplatsen och helt enkelt ställa sig längst fram.
Jag åker också ganska ofta bilfärja. Många tycker inte om att vänta och kör omvägar för att komma in på en biväg från vilken man skulle kunna hävda att den normala kön inte gäller. Utan att man har rätt att buffa sig in i stället för att ställa sig längst bak.
Avfall som deponeras på andras mark, människor som inte viker en millimeter från sin utstakade kurs oavsett hur många gamla, hundar eller barnvagnar som är ”i vägen”, människor som helt enkelt inte visar hänsyn är otaliga.
Det är tidens melodi. Jag vill, vill, vill. Sköt dig själv och skit i andra. Jag, jag, jag.
Jag säger det en gång till: Heja Fredrik!
TRE SPANINGAR
Det nya i turistindustrin är ransoneringar och inträdesbiljetter till naturen. Det började, såvitt jag vet i Cinque Terre, den pittoreska kusträckan i Italien. Andra följde efter. Nu senast berget Fuji i Japan. Inträdet blir 2 000 yen (131 kr) och maxantalet per dag blir 4 000 personer.
SAS kabinpersonal får numera klä sig utan att tatueringar döljs. De får också använda gymnastikskor på jobbet. Den nya skopolicyn är helt begriplig, att leda evakueringar i pumps verkar marigt. Men tatueringar är däremot klart omstridda. Möjligen är det svårt att rekrytera otatuerade.
Sverige är för andra året i rad världens näst mest innovativa land. Schweiz är etta och USA trea enligt ett FN-index. Det är 16:e året som vi står på pallplats. Flest patentansökningar kommer från pålitliga gamla industriföretag som Ericsson, Volvo, Volvo Cars, Sandvik och Husqvarna.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.