Tre av fyra statsministrar hittar en ny partner på jobbet

Statsminister ett högriskyrke för den som vill rädda äktenskapet.

Av de fyra senaste statsministrarna har tre skilt sig - och funnit en ny partner på jobbet.

Moderaterna hade inte hämtat sig från beskedet att förre finansministern Anders Borg skiljer sig och har ett förhållande med pr-proffset Dominika Peczynski förrän nästa bomb slår ner.

Förre statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldt har ett förhållande med sin förra presschef Roberta Alenius som också är styrelsesuppleant i Reinfeldts nybildade aktiebolag.

De har det säkert trevlig ihop. Alenius är snabbtänkt, rappkäftad och kan liva upp vilken tillställning som helst.

För den som vill bevara sitt äktenskap är uppdraget som statsminister ett högriskprojekt. Det är snarare regel än undantag att deras äktenskap havererar under eller strax efter ämbetsperioden.

Under de senaste tre decennierna har tre av fyra statsministrar skilt sig - och hittat en ny partner bland arbetskamraterna. Undantaget är Ingvar Carlsson (S), statsminister 1986 till 1991 och 1994 till 1996.

Göran Persson (S), då finansminister, gifte sig med Annika 1995. Åtta år senare skilde de sig. Då var Persson statsminister. Ett knappt år senare gifte han sig med Anitra Steen, då vd för Systembolaget.

Persson och Steen träffades på jobbet. Hon var statssekreterare på Utbildningsdepartementet när Persson var skolminister och sedan på finansdepartementet när han jobbade där.

Carl Bildt (M) gifte sig med förre moderatledaren Gösta Bohmans dotter 1984. Tolv år senare, ett par år efter han lämnat uppdraget som statsminister, skilde de sig. Men redan innan dess förefaller äktenskapet ha knakat i fogarna, Mia Bohman avslöjad  i en intervju att hon kände sig som en ensamstående förälder.

Ytterligare två år senare gifte Bildt om sig med Anna Maria Corazza Bildt som han träffat under uppdraget som fredsmäklare i Bosnien. Även hon var verksam där, men inom ramen för FN:s arbete.

Och nu har alltså även Fredrik Reinfeldt, som skilde sig från dåvarande sjukvårdslandstingsrådet Filippa 2012, hittat en ny partner som han i likhet med Persson och Bildt lärde känna på jobbet.

Att det är mer regel än undantag att statsministrarnas äktenskap kraschar är att beklaga. Men det är inte särskilt förvånande. Det är jobb dygnet runt, hög arbetsbelastning och många resor. När som helst kan en ny kris torna upp sig som kräver att allt annat, inklusive familjen, läggs åt sidan.

Att statsministrarna, eller de före detta, hittar kärleken på jobbet är inte heller särskilt förvånande. Få människor förhåller sig naturligt till statsministern när han, för hittills har det bara varit en han, dyker upp. Ämbetet och tv-bilden utgör ett hinder för normal samvaro för de allra flesta människor.

Så är det inte med kamraterna på jobbet. De umgås med statsministern som de gör med vem som helst, i alla fall de flesta.

- Roberta och jag är arbetskamrater sedan många år. Det har efter hand gått över i djup vänskap. Vart det för oss nu vet jag inte ännu, men Roberta är en fantastisk kvinna, skriver Fredrik Reinfeldt i ett sms till Aftonbladet.

Som sagt, de bor inte ihop än. Men det förefaller ligga i pilens riktning.

Det här är Roberta Alenius

Roberta Alenius, 36, var Fredrik Reinfeldts presschef under åtta år. Nu är hon hans nya kärlek.

Roberta Alenius är juristen som fick toppjobbet som presschef i regeringskansliet när Fredrik Reinfeldt var statsminister.

Hon gjorde sig snabbt känd för en person med hårda nypor. I november 2013 hamnade hon i blåsväder sedan hon sagt till Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach att hon skulle "skära ballarna av Radiotjänst" och "mörda någon på Radiotjänst". Detta sedan Radiotjänst sagt till Ekot att regeringskansliet inte hade betalat tv-avgift.

I en intervju med DI Weekend sa hon senare att hon ångrade sina uttalanden.

Alenius har tidigare bland annat arbetat som handläggare för Moderaterna i Europaparlamentet och skattejurist på Ernst & Young.

Roberta Alenius pappa kommer från Italien. I en intervju med DN 2011 sa hon att:

– Mitt italienska arv har gjort mig snabb, flexibel, utåtriktad och pådrivande.

Förra månaden gick Roberta Alenius in som suppleant i styrelsen till Fredrik Reinfeldts bolag Fredrik Reinfeldt AB.