Att sluta flyga är inte ens en nödlösning

Diskussionen om man av miljöskäl ska avstå från att flyga har puttrat ett tag utan att riktigt ta fart.

Exempelvis skrev Kevin Anderson, professor i klimatledarskap, Heidi Andersson, världsmästare i armbrytning, Malena Ernman, hovsångare, Björn Ferry, mästare i skidskytte och Stefan Sundström, låtskrivare och artist en debattartikel i Dagens Nyheter i somras då de meddelade att de hade valt bort flyget på grund av den akuta klimatkrisen.

Det har även författarinnan Isobel Hadley-Kamptz, Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand och säkert en hel del skrälldus andra människor gjort. Att flyga är inte klimatsmart och den slutsats som just de här människorna dragit är att de avstår från att flyga.

Flyget är obestridligen en miljöbov. Det finns nog ingen som har någon annan uppfattning. Klimatpåverkan från flyget ökade med 61 procent under kvartsseklet mellan 1990 och 2014.

Naturvårdsverket uppskattar att flygets utsläpp av växthusgaser uppgick till 12 miljoner ton så kallade koldioxidekvivalenter 2014. Det är lika mycket som samtliga utsläpp från biltrafiken samma år.

Värst är utsläppen på hög höjd, runt 10 000 meter. Där dubbleras klimatpåverkan jämfört med motsvarande förbrännig på marken. Kväveoxider och vattenånga bildas. Det värmer upp atmosfären, kväveoxider påverkar även ozonskiktet negativt. Illa.

Men är då svaret att vi ska sluta flyga? Det är i alla fall inte det långsiktiga svaret eftersom det skulle förändra världen till någonting som de flesta av oss inte skulle uppskatta.

Nämligen till ett ställe där man inte har tid att resa och därmed sällan få chansen att uppleva andra kulturer och miljöer eftersom man tvingas begränsa sig till att tuffa omkring i en elbil, på ett tåg eller möjligen på ett klimatsmart fartyg. De är dock ännu så länge ganska sällsynta.

Vi skulle, likt våra anfäder, tvingas uppleva världen genom andra. Filmare, fotografer, konstnärer och skribenter. Våra liv skulle bli fattigare.

I stället måste det långsiktiga svaret vara att flyget självfallet ska klimatanpassas. Centern är det parti i Sverige som intresserat sig mest för frågan. De vill ha inblandning av förnybart i allt flygbränsle (precis som i bilbensinen) och ge rabatter på start och landning för de klimatsmartaste flygplanen.

Det låter i och för sig inte som den slutliga lösningen utan som en blygsam inledning. Men någonstans måste man börja.

Att sluta flyga är ingen lösning. Det är inte ens en nödlösning. Det är en flykt från från problemet.


Fem saker att hålla koll på i veckan

Åter i rampljuset
Italiens förre premiärminister, som har ambitioner om en återkomst i parlamentsvalet i mars, är åter i rampljuset denna vecka. Om det stärker hans aktier i valet ska vi låta vara osagt men Milano står han åtalad för att ha mutat vittnen och på måndag ska han höras i rätten. Intressant.

På Sverigebesök
Prinsessan Kate, född Middleton, och prins William gästar Sverige i veckan. Det är en del av deras långa turné genom Europa. De ska kolla på bandy, äta lunch på slottet, dricka te med Victoria och Daniel och ge en middag på brittiske ambassadörens residens innan de far vidare till Oslo.

Åtalas för terrorbrott
Veckans stora händelse blir sannolikt åtalet på tisdag mot Rakhmat Akilov, misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 7 april förra året då han mejade ner människor med en lastbil på gågatan. Fem personer fick sätta livet till. Han är den ende som kommer att åtalas.

Sparkar igång valrörelsen
Centerns kommun- och landstingspolitiker samlas i slutet av veckan på Arlanda, en slags uppstart för valåret. Annie Lööf inleder med ett, för man förmoda, eldande tal på fredag. Det går ju inte riktigt lika bra för partiet nu som det gjorde när Moderaterna hade bekymmer.

Slutet närmar sig
I morgon måndag är det slutpläderingar i hovrätten i det långa och engagerande målet mot Johanna Möller. Hon har stått åtalad för de så kallade sommarstugemordet i Arboga, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin förre make. I tingsrätten blev domen livstids fängelse.


Margaret Thatcher.

Veckans citat

”Jag hade inte tur, jag förtjänade det”.

Margaret Thatcher, brittisk premiärminister, död 2013, led inte av falsk blygsamhet.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.