Väljarna flyr från Miljöpartiet

Mer än hälften har övergett dem sedan valet, enligt Demoskop

MP:s språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.

Miljöpartiet har tappat fler än hälften av sina väljare sedan valet i höstas. Stödet för de gröna är nu det sämsta i Aftonbladet/Demoskops historia.

Men alla partier utom två backar i 2023 års första väljarbarometer.

Intervjuerna för dagens väljarbarometer från Demoskop inleddes på nyårsafton och avslutades i går, måndag. Det är alltså den första mätningen av väljaropinionen på andra sidan valåret.

Det som snabbt kan konstateras är att Miljöpartiet åter ligger illa till. Mer än hälften av väljarna, nästan 53 procent, har försvunnit sedan valdagen. Det måste betraktas som en katastrof för det redan krisdrabbade partiet.

Då, i valet i september förra året, röstade 5,1 procent av väljarna på Miljöpartiet de gröna. Många av dem var taktikröstande socialdemokrater som ville stödja Magdalena Anderssons regeringsalternativ.

En av dem som avslöjade att han skulle göra så, och då kanske inspirerade andra, var författaren och kolumnisten Jan Guillou.

 

Men de opinionsmässiga framgångarna blev kortlivade. Före valet låg stödet och pendlade mellan 2,5 och fyraprocent. På valdagen uppgick det till 5,1 procent och nu är det nere på 2,4 procent. Det är det sämsta stödet hittills för MP i Demoskops mätningar.

Väljartappet sedan valet motsvarar 175 000, fler än som bor i Sveriges femte största kommun, Linköping.

Raset för de gröna är alltså en katastrof för partiet men däremot inte särskilt förvånande. Trots en tilltagande klimatkris har partiet inte lyckats ta någon plats efter valet. De är inte intressanta eftersom de saknar makt. De skulle, i lyckliga stunder, göra sig intressanta genom att komma med briljanta idéer. Makt bakom orden kan de däremot inte sätta.

Men hittills har de lysande idéerna lyst med sin frånvaro och partiet hamnat helt i bakgrunden. Det är ingen angenäm plats för ett parti att befinnas sig på.

Statsminister Ulf Kristersson.

 

Sex av de åtta partierna i riksdagen tappar stöd i den här mätningen. De enda som har ett större stöd nu än i december är Moderaterna och Sverigedemokraterna. De senare ökar med hela 2,2 procentenheter sedan förra mätningen.

Men fortfarande ligger Jimmie Åkessons parti under valresultatet på 20,5 procent och fortfarande är de mindre än Moderaterna. I valet var det tvärtom. Moderaternas stöd i den här mätningen ligger en procentenhet över valsiffran.

Det skulle kunna antyda att väljarnas största besvikelse över de brutna vallöftena, bland annat för elstöd och sänkta bensin- och dieselpriser, har lagt sig.

Men möjligen är det inte så enkelt. För tittar man över en längre tid, från valet fram till nu, är bilden mer splittrad. Fem partier har i dag ett lägre stöd än de fick i valet. Tre av dem KD, L och SD, ingår i regeringsunderlaget. Medan två, MP och C, inte gör det.

Magdalena Andersson (S).

 

De tre partier som får ökat stöd i den här väljarbarometern jämfört med valresultatet är M, S och V. Alltså regeringens ledande parti, oppositionens ledande parti och partiet som står längst från den nuvarande regeringskonstellationen.

Men än så länge måste man nog säga att Magdalena Andersson inte funnit sig så väl i sin nya roll som oppositionsledare. I alla händelser har det inte gett någon imponerande utdelning till det egna partiet ännu. Ökningen sedan valet är 2,4 procentenheter, mindre än vad MP tappat.

Det finns alltså inget tydligt mönster i väljarnas beteende sedan valet. Utom att partierna i mitten är klämda. Sämst går det för Liberalerna som för första gången sedan Johan Pehrson tog över ordförandeklubban i det nedläggningshotade partiet i april förra året ligger under fyra procent.

Att politiken polariseras är ett globalt fenomen. Vi har sett det i Frankrike, i Storbritannien, i USA. Men i även i länder som Turkiet och Kina där de ledande, eller det enda, partiet har gått högerut i en mer auktoritär riktning.

Aftonbladet/Demoskop

Så skulle vi rösta i dag

Vänsterpartiet. 8,8 procent. - 0,1 %

Socialdemokraterna. 32,7. - 0,6

Miljöpartiet 2,4. - 1,1

Centern. 6,0. - 0,1

Liberalerna. 3,4. - 0,8

Kristdemokraterna. 4,2. - 0,6

Moderaterna. 20,8. + 0,3

Sverigedemokraterna. 19,8. + 2,2

Övriga 1,9. + 0,7

Andel väljare som uppger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes för en månad sedan.

Blåa blocket (M, KD, L och SD). 48,2. + 1,1

De rödgröna (S, MP, V och C). 49,9 - 1,0

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 181 intervjuer under perioden 31 december  - 9 januari 2023 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Demoskop redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin.nelsson@demoskop.se

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.