Sluta snacka och lös problemet i stället

Testade mig för antikroppar mot covid-19 i går.

Det snabbaste sjukbesök jag någonsin upplevt. Dryga tre timmar senare hade jag resultatet.

Hur kan det privata bygga upp testkapacitet när det offentliga klagar över att det är så oerhört komplicerat?

Bokade tid kvällen innan. Fanns väldigt gott om lediga tider. Kom dit och blev direkt visad in till ett rum med en sköterska bakom en plexiglasskärm. Visade id och körde in vänsterhanden under glasskivan.

Ett snabbt stick. Några droppar blod åkte upp i en pipett.

Sköterskan droppade ner blodet i en fyrkant på en liten vit bricka som försetts med en etikett med mina personuppgifter.

Jag ombads att fylla i en hälsodeklaration som precis skickats på mejlen. När jag fyllt i den skulle resultatet senare på dagen finnas tillgängligt med hjälp av mitt bank-id.

Besöket tog mindre än fem minuter.

Arkivbild.

Men när ansvariga inom stat, regioner och kommuner ska förklara varför de inte lyckas öka antalet tester så brukar de skylla på att det är en logistiskt oerhört komplicerad process och sedan måste ju en läkare ringa upp och meddela resultatet. Och hur ska testerna köras till labbet?

Invändningarna från ansvariga chefer och politiker är oändliga. Viljan att hitta lösningar närmast obefintlig.

Jag är ingen vän av privatiseringar. De privata apoteken där viktig medicin ofta är slut är en smärre katastrof bortsett från mer generösa öppettider. Men jag kan för mitt liv inte begripa varför något som privata aktörer klarar av väldigt enkelt kan vara så fruktansvärt komplicerat för den offentliga sektorn.

Särskilt inte i ett nationellt nödläge då man måste vara öppen för okonventionella lösningar.

Vinstintresse

Privata aktörer arbetar givetvis utifrån ett vinstintresse. Men det offentliga har ett uppdrag att ge oss alla bästa tänkbara vård. Viljan och drivkraften att göra ett bra jobb borde vara lika stor där.

Det handlar inte bara om att nå målet 100 000 tester i veckan för syns skull. Testerna är ett sätt att hålla koll på smittan. Utan fakta ingen kontroll.

Vid det här laget vet de flesta att det finns två typer av tester. Det som säger om en person har en pågående infektion och det som talar om ifall man redan har haft covid-19 och utvecklad ett skydd mot sjukdomen.

I sjukdomsfasen är testerna viktiga för att upptäcka vilka som är smittade, kunna isolera dessa, göra smittspårning och bryta smittkedjor. Ett sätt att minska smittspridningen.

Antikroppstesterna är viktiga för att se hur många som utvecklat någon form av immunitet. Det gör att sjukvårdspersonal och andra i samhällsviktiga yrken (vilket är väldigt många) kan gå tillbaka till sina jobb utan risk att vara smittspridare. De ger också möjligheten för anhöriga att besöka sina isolerade äldre släktingar utan samma risk att sprida smitta.

I land efter land har det visat sig att de som testar brett och mycket, isolerar och smittspårar är de länder som klarat pandemin bäst så här långt.

Till slut verkar även Sverige ha insett detta. Förra veckan lovade regeringen att alla svenskar ska kunna få testa sig för antikroppar och att alla med symtom ska få testa om de har corona.

En forskare visare upp ett antikroppstest i ett tyskt laboratorium.

En uppmaning

Ett besked som omedelbart möttes av motstånd från många regioner och kommuner som hävdar att de inte klarar det på kort sikt.

Jag skulle vilja rikta en uppmaning till alla dessa motsträviga: Sluta snacka och lös problemet.

Använd modern teknik. I värsta fall får ni väl ta hjälp av den privata sektorn.

Om inte annat kan ju staten köpa upp block med lediga tider hos de privata aktörer som finns och därigenom öka antalet genomförda tester. Mig kostade testet 690 kronor men jag är säker på att staten skulle kunna förhandla ner priset till hälften. Obetydligt mer än vad ett vanligt läkarbesök kostar.

Dryga tre timmar efter mitt test kom ett mejl med resultatet. Ingen läkare ringde upp. I stället fanns tydliga skriftliga besked om vad testet visade och på vilket sätt jag borde agera. Men var det så att jag hade frågor så fanns det ett nummer jag kunde ringa.

Så mycket för den enorma logistik som sjukvården påstår krävs för att meddela alla som gjort ett test.

Jag hade känt mig risig i mitten av mars. Ingen feber och ingen hosta. Men frossa och lite tungandad. Förlust av smak- och luktsinne under några dagar.

Testet visade att jag haft covid-19 och utvecklat antikroppar. Ännu en pinne i Folkhälsomyndighetens väg mot flockimmunitet.

 


PODD Första färjan avgår i morgon

Läget på Sveriges största ö har varit annorlunda under våren. En del öbor startade grupper i sociala medier och ville registrera alla som kom över med färjan. Den 13 juni får vi resa runt i landet igen och när regeringen för en dryg vecka sen berättade om det nya läget så kraschade Destination Gotlands sajt. Hur har våren varit på Gotland och vad kommer hända nu när reserestriktionerna hävs? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen