Förvirringen är total – vem bestämmer över Sverige?

Coronakrisen kommer leda till statlig sjukvård

Det finns en rad vanföreställningar om hur Sverige styrs. Många tror att regeringen, statsministern eller enskilda statsråd bara behöver säga någonting så blir det så.

Det är helt fel. I Sverige tas besluten i hög grad decentraliserat hos myndigheter, i kommuner och regioner (tidigare landsting).

 

Regeringen bidrar till förvirringen. I veckan meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att Folkhälsomyndigheten inte ville ändra, men förtydliga, rekommendationerna hur personer över 70 år ska uppträda för att minska spridning av covid-19.

Myndighetens chef Johan Carlson stod bredvid henne när hon berättade vad de bestämt. Det var inte första gången en minister solade sig i glansen av något de inte har med att göra men det bidrar till förvirringen.

Lena Hallengren och Johan Carlson.

Ibland fungerar inte det regionala beslutsfattandet så bra. Vissa har exempelvis prioriterat ner regeringens mål att testa 100 000 personer i veckan. De har tyckt att andra uppgifter varit mer angelägna.

Ett annat fall är inköpen av skyddsutrustning till de anställda i sjukvården och äldreomsorgen. Den obegripliga just in time-principen gjorde att de plötsligt stod med rumpan bar när corona smittan utvecklades till en fullskalig kris.

 

Staten fick rycka in, i det här fallet genom Socialstyrelsen som fick regeringens uppdrag att bli inköpscentral för vård-Sverige.

Ett annat exempel är röran kring vilken skyddsutrustning som skulle användas. Var det Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gällde eller någon annan beslutfattares?

 

Ytterligare ett exempel är det kommande vaccinet mot coronaviruset. Till och med läkemedelsbolagen befarar att det inte kommer att hamna i Sverige om inköparna är 21 olika regioner. Sverige måste stå samlat i kriget om de åtråvärda ampullerna.

Många har redan krävt att delar av sjukvården ska förstatligas, Kristdemokraterna tydligast av de politiska partierna.

Jag är övertygad om att coronakrisen kommer att skynda på utvecklingen. Det har visat sig att det inte fungerar optimalt när alltför många kockar får bestämma om soppan.

”Sjukvården går mot ett förstatligande och covid-19 har påskyndat utvecklingen”, skriver Lena Mellin.

Tidigare har det främsta argumentet för att förstatliga sjukhusvården varit att den blir alltmer specialiserad – och kräver allt dyrare utrustning. Ett annat är att vården ska vara likvärdig, man ska inte riskera sämre vård för att man bor i Flen och inte i Umeå.

Ett tungt argument har varit att man bättre känner till verksamheten lokalt än centralt.
 

Så kan det givetvis vara – men det problemet går att komma runt.

Coronakrisen har gett staten en ny roll i vården. Utvecklingen kommer att fortsätta. Sjukvården går mot ett förstatligande och covid-19 har påskyndat utvecklingen.
 

Fem saker att hålla koll på i veckan

Äntligen möts de

  • Den första partiledardebatten sedan januari kan bli rafflande. Riksdagens åtta partiledare möts i SVT:s Agenda om en vecka. Ett så långt uppehåll mellan mötena på den politiska nivån har vi inte upplevt tidigare. På onsdagen blir det da capo i riksdagen med debatt i kammaren.

Stridsäpple modell större

  • Under måndagen väntas den utredning om trygghetslagarna på arbetsmarknaden som regeringen, C och L kom överens om i J​anuari​avtalet presenteras. Jonas Sjöstedt (V) har redan stormat mot förslagen som, enligt läckor, både stärker och försvagar löntagarnas ställning.

​Brexit pågår

  • Man kan knappt tro det men förhandlingarna om Storbritanniens utträdesavtal med EU pågår. Under måndagen är avsikten att genomföra en ny förhandlingsomgång. Britterna har ju redan lämnat unionen men det framtida avtalet med de 27 tidigare EU-kamraterna är ännu långt ifrån klart.​

Skräckläsning

  • Eurostat heter EU:s motsvarighet till Statistiska centralbyrån. På tisdag publicerar de en färsk rapport över arbetslösheten i EU:s medlemsländer och det kan bli en skräckläsning. De hårda restriktionerna i raden av länder har gjort att arbetstillfällena fallit som käglor.

Nationaldagen

  • Det traditionella firandet på Skansen i Stockholm är, precis som det mesta annat, inställt. Kungaparet drog sig tidigt i coronakrisen tillbaka på Stenhammars slott. Den kungliga kalendern är full av digitala möten och videosamtal men nationaldagen ”högtidlighålls” i alla fall på Slottet.

Veckans citat

”Vi måste fortsätta att hålla i och hålla ut”.

Lena Hallengren (S), socialminister oroas över ett vi ger upp


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen