Trumps förvirrande besked om avrättningen

President Donald Trumps besked om varför han lät döda en av Irans högsta ledare ändras hela tiden.

Nu säger presidenten ”att det egentligen inte spelar någon roll” på grund av hans hemska förflutna.

Ett resonemang som ger ordet världspolis en helt ny innebörd.

Ända sedan general Qassem Soleimani dödades i en drönarattack för tio dagar sedan har Trumpadministrationen haft svårt att enas om en gemensam ståndpunkt på frågan: varför?

I början var beskedet att han planerat attacker mot amerikaner och amerikanska mål. Dock utan att några detaljer presenterades. Känslan var att administrationen i efterhand försökte värka fram en godtagbar förklaring.

Därefter sa President Trump att generalen hade planerat nära förestående attacker mot fyra amerikanska ambassader.

Då gick försvarsminister Mark Esper ut och dementerade. Han kände inte till några planer på nära förestående attacker mot amerikanska beskickningar.

Utrikesministern Mike Pompeo hävdade i går att avrättningen är en del i en ny strategi av avskräckning från Trumpadministrationen, inte bara riktad mot Iran utan även mot länder som Kina och Ryssland. Dock utan att säga om USA nu tänker genomföra utomrättsliga avrättningar även av högt uppsatta personer i ledningen för Kina och Ryssland.

Trump själv verkar mest trött på att journalisterna fortsätter gräva i frågan om varför han gav order om att döda Iran-generalen. På Twitter meddelar Trump att det inte spelar någon roll om eftersom Soleimani hade ”ett så hemskt förflutet”.

Fattade beslutet i all hast

Jag drar två slutsatser av denna förvirring.

  1. Att Trump fattade beslutet om avrättning i all hast utan några ingående diskussioner med rådgivare eller ministrar om tänkbara följdverkningar och implikationer av beslutet. Han brydde sig inte ens om att prata ihop sig med sina två viktigaste ministrar, Pompeo och Esper.
  2. Att president Trump tycker att han som världens mäktigaste man kan göra precis vad han vill. Vill han döda en iransk general så kan han göra det. Att inför det amerikanska folket och omvärlden motivera varför är inte så viktigt. USA gör som USA vill.
Qassem Soleimani.

I valrörelsen och under sina tre första år vid makten har president Trump upprepade gånger sagt att USA inte längre kan agera världspolis som rycker ut och försöker ställa saker och ting till rätta på olika håll i världen där konflikter blossar upp.

Men avrättningen av Soleimani ger en helt annan bild och en ny innebörd av begreppet världspolis.

En hämndaktion

Det är USA, i praktiken en allsmäktig president Trump, som bestämmer vem som ska få leva och vem som ska dö. Han förbehåller sig rätten att avrätta vem som helst som han anser har amerikanskt blod på sina händer.

New York Times återger ett talande citat från president Trump på frågan om alla oklarheter kring avrättningen.

– Vi har sagt samma sak hela tiden. Vi dödade Soleimani, terrorist nummer ett i världen. En dålig person som dödat massor av amerikaner, dödat en massa människor. Vi dödade honom.

Det låter snarare som en hämndaktion än en avrättning för att stoppa attacker riktade mot USA.

Nära starta krig

Problemet med Trumps resonemang är att han genom avrättningen av Soleimani var ytterst nära att starta ett krig mot Iran. Presidenten har inte rätt att starta krig på egen hand. Han måste han kongressens godkännande. Det är därför som till och med en del republikanska kongressmän anser att Trump gick för långt.

Trump verkar tycka att han som världens mäktigaste man kan göra precis vad han vill.

Vad innebär det för USA:s säkerhet om presidenten på egen hand kan beordra avrättning av ledare från suveräna stater? I framtiden skulle det kunna gälla Nordkoreas Kim Jong-un, Venezuelas Nicholas Maduro eller någon annan högt uppsatt person som USA ogillar.

Om USA tar sig den friheten kommer andra att tycka att de också har rätt att göra det.

Hade Qassem Soleimani blod på sina händer? Definitivt. Men det är han inte ensam om. Det gäller ett stort antal högt uppsatta personer i en rad stater, inte minst USA.

Klart att det spelar roll

President George W Bush startade på falska premisser krig mot Irak. 4 500 amerikanska soldater dödades och långt över hundratusen irakier. Han gav i hemlighet klartecken för tortyr mot misstänkta terrorister.

President Barack Obama var noga med att personligen skriva under varje order om de drönarattacker som dödat hundratals misstänkta terrorister i Pakistan, Jemen med flera länder men också hundratals oskyldiga människor.

Båda hade möjligheten att låta avrätta Soleimani. Men avstod. Inte för att de var fega utan för att de insåg riskerna med att skapa ett prejudikat där suveräna stater börjar döda varandras ledare i stället för att använda sig av de normala vapnen i form av diplomati, sanktioner och internationella rättsinstanser.

För tvärtemot vad Trump säger så är det klart att det spelar roll.

PODD En vecka efter nedskjutningen – så är situationen i Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur läget är i Iran en vecka efter nedskjutningen av passagerarplanet som dödade 176 personer. Vi reder också ut hur läget är mellan Iran och USA. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen