Malmö är inte tillräckligt nära Köpenhamn

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Eftersom min förra krönika skulle kunna tolkas som ganska negativ mot Malmö så hade jag nu tänkt att istället fokusera på det positiva med Skånes största stad.

När nära och kära av någon outgrundlig anledning besöker Malmö och ber mig om tips på saker att se och göra säger jag alltid att det finns en sak som man absolut inte får missa när man är i Malmö.

Och det är tåget till Köpenhamn!

Vilket väl är ett ”typ helt okej” skämt från min sida.

Men som alla ”typ helt okeja” skämt är det förankrat i verkligheten.

För visst har man hört både en, två och tiotusen gånger att det som är så bra med Malmö är att det är så nära Köpenhamn.

Vilket är en utmärkt poäng – för Köpenhamn är grymt.

Det gör ont i min patriotiska och tungt stockholmspartiska själ att erkänna att Köpenhamn är överlägset mycket bättre än Sveriges huvudstad. 

Men det är sant och man måste ju tydligen erkänna sanningen hur ont det än gör.

Om mina stockholmsvänner blir för nedlåtande mot Malmö drar jag bara Köpenhamnskortet vilket alltid stänger igen deras käftar.

Innerst inne är de ju fullkomligt medvetna om vilken stad som verkligen är The Capital of Scandinavia, vad än välkomstskylten i ankomsthallen på Arlanda säger. Det finns dock två saker man kan flika in när en malmöit drar Köpenhamnskortet.

Ett: Att må så vara men genomsnittsstockholmaren och genomsnittsmalmöiten besöker nog Köpenhamn ungefär lika ofta under ett år.

Och två: Visst Malmö är nära Köpenhamn men det är inte tillräckligt nära.

Ibland känner jag att Malmö nog inte borde ligga längre bort från Köpenhamn än en 35-40 cm för att väga upp hur dassigt det är.

Istället tycker jag att malmöiterna borde fokusera sig på Malmös verkligt stora usp. Nämligen att det är så häpnadsväckande platt.

Det finns en scen i Rick and Morty där Rick skapar en yta som är fullkomligt plan vilket får Morty att hamna i orgasmisk extas när han beträder den, lovar att aldrig referera till den serien igen.

Det är en urrolig och absurd scen för alla som ser den förutom för oss som bor i Malmö då vi upplever den varje dag.

Det är så djävla platt här!

Ni som inte bor här kan inte ta in hur oerhört platt det är.

Den största höjdskillnaden jag sett under mina tio år i Malmö är den mellan vägen och trottoarkanten.

Skämtar inte.

Man behöver knappt röra sig när man ska någonstans i den här stan för man liksom bara glider fram.

Var du än befinner dig i Malmö så tar det inte mer än fem minuter att ta sig till vilken annan given punkt som helst i staden.

Och det har inget med dess storlek att göra det är bara på grund av dess platthet. Det är helt fantastiskt faktiskt.

Det enda negativa med det är väl att bristen på höjdskillnader gjort att malmöiter aldrig upplevt en vy och därför är totalt okunniga om det konceptet, vilket faktiskt resulterar i många malmöiters tragiska död när de besöker andra mer kuperade städer.

En malmöit på Fjällgatan till exempel kan lätt få för sig att vyn över Djurgården och Gamla stan är något man kan äta eller krama varpå dom faller handlöst mot sin död någonstans mellan Fotografiska och en Vikinglinebåt.


Fotnot: För er som inte vet, Rick and Morty är en animerad tv-serie för vuxna.

Publicerad:

LÄS VIDARE