Mejla

Lena Mellin

Då kan Lööf bli statsminister

Det är Centerns mål – men blir svårt att nå

KOLUMNISTER

Coronakrisen har fördjupat samarbetet mellan regeringen, Centern och Liberalerna. Det kommer av allt att döma överleva nästa val.

Men vem blir statsminister, Annie Lööf eller Stefan Löfven?​

I ett strategidokument som Centern antog för snart tio år sedan slog partiet fast att det år 2020 skulle ha den styrka att de kunde leda regeringens arbete och återigen, som i mitten på 1970-talet, kunna besätta statsministerposten. Det var, och är, Centerns mål.

Om man är lite generös skulle man kunna säga att partiet ligger närmare målet nu än de gjorde då. Trots att de då, sedan sex år tillbaka, ingick i regeringen tillsammans med de andra allianspartierna.

Vafalls, säger du kanske då, som en figur i Tintin. Så här ligger det till – enligt mig.

Annie Lööf och Stefan Löfven på en gemensam pressträff.

De två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet föstes samman med Centern och Liberalerna under den rekordlånga regeringsbildningen hösten 2018. Det som förde dem samman var önskan om att stänga ute Sverigedemokraterna från alla former av inflytande.

Det lyckades inte riktigt men det var det som var målet – och kittet. Från början.

Coronakrisen har fördjupat samarbetet. Partierna har gnidits mot varandra, dag som natt, under krismånaderna. Resultat: Hittills elva ändringsbudgetar och ett förslag till statsbudget för nästa år med reformer på rekordhöga 105 miljarder kronor.

Det är självklart att det sätter spår. I personliga relationer, i lojalitetsband och i gemensamma beslut för framtiden.

Min uppfattning är att samarbetet kommer att överleva över nästa val och in i nästa mandatperiod.

Enligt regeringens prognoser kommer konjunkturen, som störtdök när viruskrisen briserade i våras, att vara fortsatt svag åtminstone fram till 2023. Kanske ännu längre.

Det betyder att det kommer att krävas ekonomiska stimulanser även under de närmaste åren.

Valaffischer under valet 2018.

Det erbjuder i sin tur ännu fler tillfällen för de samarbetande parterna att förverkliga ännu fler av de egna hjärtefrågorna. Det är varje partis högsta dröm och ett klister för det nuvarande, och framtida, samarbetet.

För närvarande är det dessutom svårt att se alternativ för de fyra ingående partierna. Tre vill absolut inte ha med Sverigedemokraterna att göra, S, MP och C. Liberalerna är splittrade men är så små att de inte spelar någon avgörande roll.

M och KD vill däremot samarbeta med SD varför de går bort för tre av fyra budgetpartners. Centern vill inte ha med Vänsterpartiet och därför måste de också räknas bort. Kvartetten kan bli en trio – men ändå.

Tillbaka till frågan om vem som blir statsminister, Lööf eller Löfven? Just nu ser Ulf Kristersson (M) ut att ligga bäst till. Enligt Aftonbladet/Demoskop samlar de tre partierna på högerflanken drygt 49 procent av rösterna.

Men om bilden skulle ändras och det nuvarande samarbetet på mitten består – hur ser det ut då?

Mycket litet talar för att det blir Annie Lööf (C), trots Centerns målsättning från 2012, att i vår vara redo för att leda regeringen och besätta statsministerposten.

Centern samlar i dag en fjärdedel så många väljare som Socialdemokraterna. Att de skulle frånträda ambitionerna att beklä statsministerposten förefaller helt osannolikt – om möjligheten skulle yppa sig. I så fall måste något i dag helt otänkbart inträffa.

Svaret är alltså Stefan Löfven (S), om han fortfarande är S-ledare efter nästa val. Annars är det hans efterträdare.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Stefan Löfven

Annie Lööf

Socialdemokraterna

Ulf Kristersson

Lena Mellin