Världen lyssnar inte längre på Greta

En bit bakom täten på demonstrationståget gick Greta Thunberg.

För några år sedan skakade hon hand med påven och skällde ut världens politiker i FN, nu var hon inklämd i en klunga som samlats vid Mynttorget, ett stenkast från det riksdagshus där politiker för inte så länge sedan tävlade om att lyssna.

Det var som om att den världsberömda klimataktivisten inte längre ville ha allt ljus på sig själv, som om det är dags för andra att ta över kampen och föra stafettpinnen vidare.

Vi skriver fredagen den 25 mars 2022 och än en gång protesterar ungdomar i hela världen mot en vuxenvärld som gör långt ifrån tillräckligt för att få stopp på den globala uppvärmningen och förändringar i klimatet.

En ung man skanderade i en megafon, aktivister i alla åldrar hängde på:

”Tomma ord och mera prat räddar inte vår planet”.

Hur många var de?

1 500, tippade en polis vars huvudsakliga uppgift i det försiktiga vårvädret var att förklara för mer eller mindre irriterade bilister att de fick vända och ta en annan väg.

Om det är få eller många ligger i betraktarens öga och grad av välvilja.

Jag vet inte hur många manifestationer jag har passerat på Mynttorget, Tibets självständighet, djurens rättigheter, coronarestriktioner, vad som helst, protester som på sin höjd lockat tio personer.

Men det har funnits en tid, i september 2019 närmare bestämt, då 60 000 personer tågade från Medborgarplatsen till Kungsträdgården och Greta Thunberg var den stora stjärnan.

Greta Thunberg talade i FN:s generalförsamling vid öppnandet av klimattoppmötet i New York 2019. Året då hon åkte världen runt på turné.

Året då hon prydde tidningsomslag, vann utmärkelser, nominerades till Nobels fredspris, höll tal, åkte världen runt på turné.

Året då hon talade inför en kvarts miljon människor i New York, en halv miljon i Kanada, kravallstaket, människor som ville komma flickan nära, röra vid henne.

Det tidiga 1960-talet hade sin Beatlemania, 2019 hade sin Greta Thunberg.

Nu, två år senare, motade ungdomar i gula västar bort en reporter som ville intervjua ikonen med lika vaga som muttrande löften om att möjligheter skulle uppstå senare.

Klimatet må vara ännu mer hotat än vad det var 2019, men en ny era råder.

Putin har gått in i Ukraina, regeringen säger ja till ny gruva trots miljörörelsens protester, skatten på bensin sänks.

Och i mitten på ett demonstrationståg som kunde varit större och som kunde ha varit mindre gick en 18-årig kvinna som alldeles nyss var en de mäktigaste influerarna världen kände.

Smälter isbergen? Ursäkta, men ämnet för dagen är om vi ska gå med i Nato eller ej.

Tåget började långsamt röra sig från Mynttorget klockan 12.30, förbi Gamla stan, uppför Guldbron, bort mot Hornstull.

Greta Thunberg i en klunga som samlats vid Mynttorget i Stockholm.

På Hornsgatan stod en äldre herre i en rock som såg dyr ut och tittade med skeptisk blick på den brokiga skara som dansade fram bakom de ridande poliserna.

– Det pågår krig och de demonstrerar för vegansk mat, väste han i mitt öra.

Bob Dylan, du kan omöjligen ha insett hur rätt du skulle få då du för snart 60 år sedan skrev de där raderna om att inte kritisera det du inte kan förstå.

Efter en dryg timme var demonstranterna framme vid Tantolunden. Temperaturen hade sjunkit, solen gått i moln.

Greta Thunberg höll ett kort tal. Putin, gruvan, bensinskatten.

”Vad fan håller ni på med?” skrek hon avslutningsvis i mikrofonen.

Demonstranterna, huttrande i kylan, jublade, applåderade.

Ett par, tre fotografer på plats, de gjorde sitt jobb, tog sina bilder. TT ville göra en intervju. Hon svarade på några frågor, men vände sig sedan och gick.

Nyss var Greta Thunberg rätt person på rätt plats vid rätt tid. New York Times, BBC, CNN, alla de internationella mediehusen ville höra hennes röst.

Men att det globala bruset har tystnat innebär inte nödvändigtvis att hon är fel person på fel plats och att den 25 mars 2022 är fel tid.

Kanske var det inte möjligt för fenomenet Greta Thunberg att hålla hur länge som helst. Kanske var det bara för en kort stund hon kunde vara en av världens viktigaste opinionsbildare.

Men hennes budskap är lika sant i dag som i går. Världen är på väg mot en katastrof.