Sveriges regeringskris inget mot det som pågår i Haiti

Vill man sätta Sveriges politiska kris i perspektiv räcker det med att blicka mot Haiti.

I den karibiska önationen finns det fullgoda skäl att använda alla de kraftuttryck som den senaste tiden yttrats om situationen härhemma.

Kaos, anarki, laglöshet, förlorade år. Det mest pekar mot att det nu blir ännu värre.

Mordet på Haitis president Jovenel Moïse kan inte beskrivas som annat än spektakulärt.

Hans villa i en exklusiv förort till huvudstaden Port-au-Prince bevakas normalt av en uppsjö av poliser.

Ändå lyckades en grupp män som beskrivs som kommandosoldater ta sig in i hans hem klockan ett på natten och skjuta honom i hans säng med tolv skott.

Än så länge är det ingen som vet vilka dessa män är men det borde klarna inom kort eftersom de haitiska myndigheterna hävdar att flera av dem gripits och andra dödats. Det enda som är säkert är att de inte kom från den amerikanska narkotikapolisen, DEA vilket de hävdade när de krävde att få bli insläppta.

Männen uppges ha pratat spanska och engelska i ett land där franska är huvudspråk vid sidan av kreolska. Vilket tycks indikera att de har en koppling till utlandet. Vilken är dock högst oklart.

Kriminella gäng

En teori är att något av de stora kriminella gängen som i praktiken dominerar landet ligger bakom mordet. Förre polisen Jimmy Cherizier, allmänt kallad "Barbecue", som numera leder knarkligan G9, framträdde nyligen i en video där han förklarade att hans gäng blivit "en revolutionär styrka" skulle befria Haiti från såväl regeringen som oppositionen.

För att komplicera bilden ytterligare anklagades presidenten själv för att låta förse kriminella gäng med vapen i syfte att hota politiska motståndare.

Mordet föregicks av en period av tumult och instabilitet där Moïse fortsatte styra med dekret trots att hans femåriga mandatperiod hade gått ut. Åtminstone ansåg hans motståndare det.

Haitis president Jovenel Moïse.

Planerad statskupp

Moïse hade upplöst parlamentet och styrde i praktiken som envåldshärskare. Nyligen grep han 23 personer som han anklagade för att ha planerat en statskupp, bland dem en domare i Högsta domstolen.

Bara dagen innan han mördades hade han utsett en ny premiärminister. Nu har den gamle, som bara suttit i tre månader, deklarerat undantagstillstånd och tagit makten.

Claude Josephs uttalande att han har full kontroll över situationen känns dock inte kassaskåpssäkert.

Den gamla franska slavkolonin saknar helt demokratisk tradition. Haiti har i decennier styrts av olika diktatorer, den ena mer excentrisk än den andra. Då och då har de kommit till makten genom vad som framstått som något så när demokratiska val men sedan utvecklats till autokrater.

Ovanpå det drabbades landet 2010 av en mycket svår jordbävning som förstörde delar av huvudstaden. En ny smäll kom med orkanen Matthew 2016. Återuppbyggnadsarbetet går i snigelfart. Landet har aldrig riktigt hämtat sig.

Haiti präglas av omfattande korruption och extrem misskötsel. I en av de senaste skandalerna anklagades president Moïse själv för att ha berikat sig. Billig olja köptes från Venezuela med lån till låg ränta. Meningen var att det skulle frigöra pengar i statsbudgeten för sociala insatser. Istället verkar pengarna ha hamnat i politikernas fickor, däribland presidentens.

Moïse försökte också genomföra förändringar i konstitutionen som skulle göra att han kunde sitta längre vid makten.

”Bananmannen”

När han blev vald 2016 var han en tämligen okänd bananexportör. Han kallades "bananmannen" men presenterade sig själv som de fattigas riddare med löfte om att bryta de rikas monopol inom olika affärsområden. I stället anklagades han själv för att ha förvandlats till en oligark.

På slutet var han extremt impopulär i vida kretsar och rörde sig inte utan väpnad eskort och i bepansrad bil.

För omvärlden kommer mordet som en obehaglig överraskning. USA har begärt att FN:s säkerhetsråd ska inkallas akut för att diskutera utvecklingen.

Haiti ligger på USA:s bakgård och det är inte så länge sedan som stora mängder av båtflyktingar tog sig från Haiti till USA. President Joe Biden vill inte se något förnyat kaos.

Dagens ledarsida i Washington Post kräver att FN-trupper skickas till Haiti för att se till att demokratiska val kan hållas så fort som möjligt under något så när ordande former eftersom landet just nu saknar ett legitimt styre. Det är mindre än fyra år sedan som de senaste FN-trupperna lämnade landet efter 12 år.

Jag vill inte på något sätt bagatellisera de problem som Sverige och våra folkvalda står inför. De är inte oviktiga men i ljuset av vad som händer på Haiti just nu framstår de ändå som hanterbara och inte omöjliga att lösa.