Världen är i behov av ljus – och nu kom det

PARIS. Det nya globala klimatavtalet är i hamn.

Det kommer inte att nå målet att begränsa uppvärmningen av jorden till två grader.

Trots det är det en stor framgång. Världen kan betrakta sig som räddad.

Ett drygt dygn försenat godkände klimattoppmötet världens första globala klimatavtal. Åtminstone tre skäl talar för att det är en framgång för alla oss som bor på det här klotet. Vi kan, åtminstone tillfällig, andas ut.

Det första skälet är att det avtalet är globalt och omfattar hela 195 länder. Det nuvarande avtalet, Kyotoavtalet, är en droppe i havet i jämförelse. Det omfattar ett 40-tal industrinationer och inte klimatbovar som Kina och Indien. Flera stora industriländer som USA står också utanför.

Det andra skälet till att avtalet är hoppingivande är att målsättningen skärpts. Tidigare har målet varit att begränsa höjningen av jordens medeltemperatur till högst två grader.

Nu säger avtalet att den ska öka en bra bit mindre än två grader och att ansträngningarna ska fortsätta för att begränsa temperaturhöjning till högst 1,5 grader.

Bakom skärpningen ligger en rad länder, bland annat öriken i Stilla havet och Indiska oceanen, som drabbas värst av klimatförändringarna. De har fått draghjälp av ”koalitionen för höga ambitioner”, en löst sammanfogad grupp som bildats de senaste dagarna och där också bland andra Sverige och USA ingår.

Ett tredje anledning till att avtalet kan kallas en rejäl framgång är att man erkänner att det inte är slutet på historien. Klimatförhandlingarna kommer att fortsätta och fortsätta och fortsätta.

Länderna har åtagit sig att frivilligt minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Hur mycket har de skickat in listor på till FN som leder klimatförhandlingarna.

Men när de frivilliga åtagandena summerats av vetenskapen har den kommit fram till att de inte räcker. Jordens medeltemperatur kommer att öka med 2,7 grader jämfört med förindustriell tid.

Det kan låta blygsamt men är det inte. Hittills har medeltemperaturen ökat med 0,85 grader jämfört med hur det såg ut före industrialiseringen. Bara det har lett till höjda havsnivåer, torka, skyfall, orkaner och folkvandringar.

Men i stället för att sitta och sura över att 2-gradersmålet inte nås nu har världens länder bestämt sig för att det här inte är det sista klimatmötet. Det kommer hållas ett nytt var femte år och då ska åtagandena successivt skärpas. Kraven på att utsläppen fortsätter minska kommer att öka.

EU, och därmed Sverige, hade ett antal krav för att godta avtalet. De flesta av dem har uppfyllts. Det gäller bland annat det skärpta 2-gradersmålet, öppna och mätbara mål för varje land, översyn vart femte år, rättsligt bindande, pengar och tekniköverföring till de mindre utvecklade länderna.

Det enda som stod på EU:s önskelista som inte gick igenom var att växthusgaserna skulle minska med hälften till 2050. Avtalets formulering är mindre klar.

Det fanns egentligen inget alternativ för länderna än att komma överens. Inte bara klimatet krävde det.

Efter fiaskot i Köpenhamn 2009 fanns inte nytt misslyckande på kartan. Det hade gett signalen att världens samlade politiska ledarskap inte tar sin uppgift på allvar.

Men även de ökande terrorhoten och flyktingkatastrofen men 60 miljoner människor på flykt för att rädda sina liv ökade pressen på de närvarande att komma överens. Världen är i stort behov av en strimma av ljus nu och här. Nu kom den.

Världens ledare stressade in i det sista klimattoppmötet att leverera resultat. USA:s president Barrack Obama pratade i telefon med sin kinesiske kollega Xi Jinping. Obama skickade dessutom tillbaka utrikesminister John Kerry till mötet.

Ett annat tecken var de mycket kraftfulla tal som hölls i går förmiddag av mötesordföranden Laurent Fabius, Frankrikes utrikesminister, den franske presidenten François Hollande och FN:s generalsekreterare Ban ki-Moon. Det gjorde det omöjligt att göra tummen ner.

Det tackar vi för.

Jorden håller
andan