Ljuset finns även i det nattsvarta

Publicerad 2020-12-07

Vi tog upp en båt, skrapade snäckor, spolade skrovet och fyllde kylsystemet med glykol.

   Det är alltid lika dystert att ta upp en båt. De hör hemma i vattnet och inte på land.

   Skärgården har sällan varit lika grå som nu.

   Bladen på en tårpil har gulnat. Trots kuling klänger de sig fortfarande fast vid de smala grenarna. Björkar, askar, ekar och syrener är alla nakna sedan länge. Marken är mjuk av det ihållande duggregnet och längs häxringarna skjuter svampen i dagen.

   Mer än 7 000 döda av coronan.

   Det är dödens lotteri. 

   Några människor märker knappt att de har viruset i sig. Andra förgås på intensivvårdsavdelningar när deras inre organ plötsligt kollapsar. 

   Förutom sorgen som drabbar de närmaste, kommer coronan att få långtgående konsekvenser för många fler.

   Det förbannade mörkret kväver oss redan på eftermiddagen. Två veckor till vintersolståndet. När det vänder blir dygnen några sekunder ljusare, knappt märkbart till en början, men ändå, naturlagarna sviker sällan sina löften.

   Jordens bana runt solen är ju normal. Än så länge. Vi lever ju i halvtid. Om fem miljarder år eller så kommer den att växa till en röd jätte och sluka vår planet med måne och allt. I det perspektivet framstår världsledarna och de eländen flera av dem ställer till med som mycket mycket  små.

   Om ni tycker att det här låter oerhört mycket dystrare än decembergrånaden utanför fönstret så har ni alldeles rätt. Det är bara det att en gubbe måste få klaga lite ibland, under vandringen i dödsskuggans dal. 

   Nog med det nu. Och upp med humöret!

   Vad än gnällspikarna ryar om så är det ett faktum att vi lever i ett av de bästa länderna i världen. Det finns mat på borden. Det mesta fungerar. Folk i allmänhet är artiga, hyggliga och hjälpsamma. Visst skär det sig emellanåt och visst hamnar några människor i allvarliga underlägen. De flesta har dock möjligheter att göra något meningsfullt av sina liv och att finna någon form av lycka. 

   Perfektion kommer ju aldrig att existera i ett samhälle. Men strävan att nå dit är både god och beundransvärd.

   Under de senaste två generationerna har befolkningens medellivslängd ökat med tio år. Tacka sjukvården för det. Nu - under pandemin - går sjukvårdspersonalen på knäna. De behöver inte i första hand mer beröm. De behöver materiell belöning. Högre löner, bättre arbetsvillkor.

   Om de vidlyftiga experimenten med privatiseringar och skrytbyggen upphörde och beslutsfattarna verkligen tog sitt ansvar skulle vi ha råd med det. Visst är det bra?

   Och i väntan på att dagarna blir längre kan vi ju alltid unna oss den relativt nya lyxen att strömma en bra tv-serie.

   Spridda tankar, tagna ur luften i Roslagskarantän.

                                                      

Vad med julen? Den kommer att firas i större ensamhet än andra år, vilket är sorgligt. Ändå tror HUI (tidigare Handelns utredningsinstitut) på tomten i sitt huvudscenario och räknar med att julhandeln kommer att öka till en omsättning av 82 miljarder kronor.

                                                      

E-handeln, dvs beställning av varor via nätet, har ökat kraftigt under pandemin. Främst gäller det dagligvaror, men även elektronik, möbler och heminredning. Folk vill inte trängas i butiker längre. Nu trängs de där paketen lämnas ut i stället.

                                                  

Arkivbild, sjuksköterska.