Politiker vägrade delta i debatten om det hemliga elstödet för miljardärer

Lars Engsund (M) och Malin Björk (C) under onsdagens debatt om elstödet i riksdagen.

Debatten i riksdagen i dag om det hemliga elstödet till miljardärer blev en uppvisning i politisk ynkedom.

Hälften av partierna i regeringsunderlaget vägrade att delta, medan representanterna för de övriga två i allt väsentligt pratade strunt.

Showen blev inte mindre beklämmande av att den genomfördes av Konstitutionsutskottet, vars ledamöter ska granska hur regeringen sköter sig och därför förväntas stå över det vanliga partipolitiska käbblet.

Det var synd, då det var principiellt viktiga frågor som stod på dagordningen när det kommande elstödet, 17 miljarder kronor till drygt fyra miljoner hushåll, debatterades.

 

Regeringen vill inte bara att det ska vara hemligt vem som får hur mycket. Sekretessen ska dessutom gälla i 20 år.

Ni läste rätt. Hemligt i 20 år.

– Varför, ville centerpartisten Malin Björk veta, då hon äntrat kammarens talarstol.

Det är en i högsta grad rimlig fråga. I Sverige utgör rätten att ta del av allmänna handlingar en hörnsten i demokratin.

Det må låta högtravande, men offentlighetsprincipen gör det möjligt att granska makten och underlättar en fri åsiktsbildning och ett offentligt samtal som bygger på fakta.

Att kunna granska hur 17 miljarder fördelas är viktigt. Hur träffsäkert är stödet? Är det rättvist? Finns det lärdomar att dra för framtiden?

 

Moderaten Lars Engsund gjorde sitt bästa för att förklara, han bedyrade att han var en varm anhängare av offentligheten, makthavare ska kunna granskas, men nu handlar det om privatpersoner och integritet.

På läktaren satt en gymnasieklass och såg uttråkad ut, vice talman Kenneth G Forslund suckade och sa att det var strul med tekniken, en vaktmästare drog i några sladdar.

Moderaten pratade på:

Det handlar om människors ekonomi och personliga förhållanden! Redan nu finns det en massa register som gör oss för offentliga! Någon slags privat sfär måste få finnas!

Trodde han själv på detta?

I Sverige är det mesta offentligt om oss. Var du bor, din inkomst, taxeringsvärdet på villan, om du kör lyxbil eller hankar dig fram med en Volvo från 90-talet.

Arga oppositionspolitiker kom och gick. Vänsterpartisten Jessica Wetterling, socialdemokraten Peter Hedberg, miljöpartisten Jan Riise.

Moderaten Engsund krumbuktade sig, upprepade sina argument.

 

Den välvilligt inställde påpekar möjligen att det är bra att högern plötsligt börjat bry sig om integriteten igen. Ett ämne som försvann spårlöst någonstans i trakterna av FRA-debatten för 15 år sedan.

Numera är det ju visitationszoner och hemlig avlyssning till och med mot människor som inte misstänks för brott för hela slanten.

Men det är inte bara grälsjuka oppositionspolitiker som har synpunkter.

Även Lagrådet, där några av Sveriges främsta jurister sitter, har morrat över hemlighetsmakeriet och påpekat att regeringens argument för sekretessen är svaga.

Vice talman Forslund fortsatte beklaga sig över tekniken. Gymnasieklassen på läktaren tröttnade, reste sig och gick.

Kristdemokraten Gudrun Brunegård gick upp i talarstolen och gjorde ett sista försök att försvara regeringen.

Säga vad de vill om de moderata och kristdemokratiska insatserna i kammarsalen i dag, men de tog i vart fall debatten.

Var befann sig Sverigedemokraterna, som ju aldrig försitter ett tillfälle att påstå att de står på den lilla människans sida mot staten?

Och Liberalerna, detta stolta parti, grundat 1934, som årtionde in och årtionde ut har kritiserat maktfullkomliga socialdemokrater som tenderar att vilja sekretesstämpla så mycket som möjligt?

 

En högstadieklass tog plats på läktaren. Ungdomar, bara barn, men sannolikt förstod till och med de vad detta egentligen handlar om.

En genomsnittlig småhusägare gör av med omkring 20 000 kilowattimmar per år. Det betyder en återbäring på någonstans mellan 10 000 - 15 000 kronor beroende på elprisområde.

Men de riktigt rika, de som äger herrgårdar och stora villor, som unnar sig varmgarage, pool, uppvärmt växhus, de kommer få väldigt mycket mer än så.

Och det sista högerregeringen behöver är en debatt om att den gynnar Sveriges mångmiljonärer.

Den egendomliga debatten var överstökad inom en dryg timme. Ingen hade blivit särskilt mycket klokare.

Senare i dag kommer stödet att klubbas i riksdagen. Och i februari ska pengarna börja betalas ut.

Försäkringskassan varnar för att bedragare kan dyka upp, det är trots allt enorma summor som ska betalas ut på kort tid.

Det är inte det enda problemet med detta elstöd.