Frågan ”Magda” inte kommer undan

Svärtar ner Löfven när hon inte vill svara

Magdalena Andersson vägrar svara på frågan om regeringen ska avgå om den inte får stöd för sin budget.

Det duger inte. ”Magda” måste byta spår.

I somras, i samband med att Stefan Löfven återvaldes som statsminister efter att ha fått sparken av riksdagen, gjorde han ett statement.

Han skulle avgå som statsminister om riksdagen röstade ner regeringens budgetförslag för statens verksamhet under 2022 . En ny regeringskris med oanade konsekvenser tornade upp sig.

Den avgörande, initiala omröstningen om budgetens ramar äger rum sista veckan i november. Då är med stor sannolikhet Stefan Löfven ersatt som statsminister av Magdalena Andersson. Hennes åsikt i frågan är alltså högintressant.

Magdalena Andersson vid onsdagens pressträff där hon föreslogs som ny partiledare för Socialdemokraterna.

Men hon vägrar svara på frågan om hon också tycker att regeringen ska avgå om deras budgetförslag får tummen ner av riksdagen.

Först sade hon att ”personen” fick svara på det när personen var utsedd. Nu är hon själv personen, den blivande ordföranden för Socialdemokraterna. Men hon vägrar fortfarande svara.

Det är mystiskt. Och uppseendeväckande.

För det första framställer hennes vägran att svara Stefan Löfven i mycket dålig dager. Man får intrycket av att det beska beskedet, en kabinettsfråga, var hans eget beslut, utan förankring i den övriga partiledning. Så får man hoppas att de inte gick till.

Hennes hållning ger också intrycket av att hon tycker att beskedet var förhastat. Oövertänkt. Rentav fel. Det är inte heller till fördel för hennes chef Stefan Löfven.

En annan konsekvens av hennes tystnad är givetvis att man ställer sig frågan om den regering, som hon ser ut att komma leda inom kort, kan regera på basis av en eller flera andra partiers budgetförslag.

Det gjorde regeringen Löfven 2015. Men parallellen är inte solklar.

Det hade nyss varit val. Regeringens budgetförslag röstades ner till förmån för dåvarande Alliansens alternativ. Löfven hade inte varit statsminister tillräckligt länge för att kunna utlysa nyval. Men han meddelade att det skulle bli ett extra val i slutet av mars och att han skulle fatta beslut om det så fort han hade laglig möjlighet.

Nyvalet ställdes dock in. Orsaken var den så kallade Decemberöverenskommelsen, DÖ. Enligt den skulle regeringens budget röstas fram, andra partier skulle förhålla sig passiva. Nyvalet ställdes in.

Det hände en gång till, 2018. Då var det Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag som fick tummen upp från riksdagen.

Men då var regeringen en övergångsregering och kunde inte avgå. Febriga förhandlingar pågick sedan i flera månader om den nya regeringen. Budgeten var i princip fri från nya politiska ställningstaganden.

Regeringens budgetförslag har alltså röstats ner vid flera tillfällen de senaste åren. Det kan hända igen.

 

Det är alltså en högsta grad relevant, och aktuell, fråga hur Magdalena Andersson tänker hantera situationen om den uppstår igen.

Ändå vägrar hon att svara. Det duger inte. Varken i dag, i morgon eller nästa fredag.

Men människan är ju inte ens vald, kanske du invänder. Helt rätt, det är hon inte.

Men hon är finansminister. Och måste som Stefan Löfvens närmaste medarbetare kunna säga om hon delar hans uppfattning. Eller inte.

Sedan kan man ju tycka att landets journalister låter Anderson komma undan lite väl enkelt.

Trots att det finns ett berättigat allmänintresse att få veta om hon föredrar en ny regeringskris, bara ett halvår efter den förra. Eller om hon kan hacka i sig att regera på basis av ett annat budgetförslag än sitt eget.

Gör om, gör rätt. Svara.

 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

LÄS VIDARE