Skandal att Kina förhalat coronautredning

I månader har Kina förhalat att släppa in experter från WHO för att undersöka källan till covid-19.

I veckan tillåts det första teamet att resa in men det är en skandal att det tagit så lång tid och ett mått på Kinas kontrollbehov.

Ett år har gått sedan coronapandemin tog världen i sitt grepp. De första fallen av den nya sjukdomen upptäcktes i Wuhan i Kina i december 2019 och Kina rapporterade till WHO om sjukdomen den 31 december.

En marknad för levande djur i Wuhan har pekats ut som epicentrum men fortfarande vet vi väldigt lite om hur det här nya viruset uppkom. Ett viktigt skäl till det är Kinas tendens till att mörka känsliga uppgifter och ovilja att tillåta internationella experter att resa till Kina för att undersöka saken.

Trots enträgna krav och vädjanden från stora länder som USA och Australien och det internationella samfundet i form av bland annat världshälsoorganisationen WHO har Kina vägrat släppa in några experter.

Regimen skyller på att man haft fullt upp med att själva hantera pandemin vilket mest framstår som ett svepskäl.

I stället har man, enligt nyhetsbyrån AP, satsat hundratusentals dollar på att starta egna forskningsprojekt. Men forskarna har varit tvungna att gå med på att inte publicera några data utan att dessa först godkänts av ett särskilt råd som är underställt Kinas regering och president Xi Jinping.

Peking vill inte riskera att några uppgifter kommer ut som skulle peka på brister eller slarv som kan göra Kinas kommunistparti ansvarigt för pandemin.

Det var samma rädsla hos de lokala myndigheterna i Wuhan som ledde till att man inte snabbare slog larm om den nya sjukdomen utan i stället satte munkavle på de läkare och forskare som varnade för konsekvenserna av det nya coronaviruset.

Kinas president Xi Jinping.

Gömma bevis

Eftersom de första kända fallen dök upp i Wuhan i Kina är det naturligt att världen utgår ifrån att det är där som övergången av viruset från djur till människa skedde. Men Kinas statliga medier har i stället torgfört diverse andra teorier som säger att viruset skulle ha sitt ursprung någon annanstans.

Enda sättet att ta reda på sanningen är att låta internationella experter ihop med kinesiska forskare söka efter ursprungskällan. Detta blir givetvis mycket svårare när det nu gått över ett år sedan smittan utbröt. Ingen kan kontrollera vilka eventuella bevis som Kina kan ha låtit försvinna.

För det kinesiska kommunistpartiet är det mycket viktigt att det framstår som att de hela tiden haft kontroll över situationen. Annars riskerar man att förtroendet hos befolkningen undergrävs.

När det gäller själva hanteringen av pandemin är det svårt att klaga på Kina. Trots att det var där smittan uppstod är Kina ett av de länder i världen som klarat sig bäst om än med användande av mycket hårda metoder som bara en diktatur kan genomföra.

Närmare två miljoner människor har avlidit i världen på grund av covid-19. Kina står för bara 4 634 döda. Omkring hälften av Sveriges dödsfall på en befolkning på 1,4 miljarder människor.

Visserligen går det inte att blint lita på den kinesiska statistiken men det vore svårt för myndigheterna att dölja en omfattande smittspridning med många sjuka och döda.

Särskilt i ett läge då livet på många sätt återgått till det normala i Kina bortsett från att man i princip har stängt sina gränser. Alla som reser in måste sitta i karantän.

Sannolikt kommer det att gälla även de WHO-experter som förväntas får resa in i Kina på torsdag. Meningen var att de skulle fått resa in redan i början av januari men de kinesiska myndigheterna satte i sista stund upp nya hinder så vi får väl se om experterna verkligen släpps in.

Syndabock

Fortfarande är det oklart exakt vad de får göra, exempelvis om de kommer att få resa till Wuhan. Det enda man kan vara riktigt säker på är att de kinesiska myndigheterna kommer att övervaka varje steg de tar.

Att ta reda på vad som hände handlar inte främst om att peka ut en syndabock utan att lära sig hur viruset kunde hoppa från djur till människa. En viktig kunskap om nya pandemier ska kunna undvikas i framtiden.