Stötande att utesluten advokat får fortsätta försvara

Gabriel Barsoum påväg mot Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Gabriel Barsoum har uteslutits ur Advokatsamfundet.

Ändå får han fortsätta som försvarare i en mycket stor rättegång om grova narkotikabrott.

Advokatsamfundet meddelade i förra veckan att Barsoum, ett av de nya stjärnskotten i försvararbranschen med mångmiljoninkomster, utesluts.

Ett beslut som inte förvånade många, då Aftonbladet i en granskning kunnat visa att juristen satt i system att lämna in oriktiga uppgifter till domstolar och därigenom fått ut betydande summor från de offentliga medel som är avsatta för människor i behov av försvar mot brottsanklagelser.

Det hindrar inte att han får fortsätta sitt uppdrag som försvarare vid ett mycket stort mål om narkotika som just nu pågår i Malmö.

15 personer har åtalats för att ha tillhört en organisation som har tillverkat och sålt 275 kilo amfetamin, 57 kilo cannabis och stora mängder ecstasy.

Gatuvärdet på narkotikan beräknas till över 80 miljoner kronor.

 

Det är med andra ord ingen tillfällighet att sammanlagt tre åklagare från bland annat Åklagarmyndighetens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet är inblandade i målet eller att 50 förhandlingsdagar har avsatts.

I dag beslöt Kristianstads tingsrätt, som har lånat lokaler i Malmö för rättegången, att Barsoum ska få fortsätta försvara en av de åtalade männen.

Detta trots att denne är utesluten ur samfundet.

Detta trots att Rättegångsbalken kräver särskild lämplighet för den som inte är advokat att uppträda som offentlig försvarare.
Exakt det som Barsoum inte är, enligt ett välgrundat beslut i samfundet.
Detta trots att åklagarna och några av de övriga advokaterna i målet ansåg det vara olämpligt att Barsoum fick fortsätta.

Nu kan denne jurist sköta försvaret utan att behöva ta hänsyn till den goda advokatsed som hans kollegor har att rätta sig efter.

Nu är det fritt fram att uppmuntra till mened, lägga fram falska bevis, vad som helst utan att riskera att bli utesluten.

Tingsrätten försvarar sig med att de åtalade får sitta längre häktade utan att få sin sak prövad om målet avbryts för att en ny jurist ska få tid att läsa in sig på ärendet.

Samma tingsrätt som inte har haft några problem med att flera av de åtalade varit frihetsberövade i snart två år.

Notan för att en uppenbart olämplig person får fortsätta som försvarare står vi skattebetalare för.

Det finns skäl att befara att den här soppan ytterligare spär på misstron mot advokater, mot domstolar samt mot rättsväsendet i stort.

Det är stötande.

Följ ämnen i artikeln