Mejla

Natalia Kazmierska

Vi kan inte blunda för kvinnohatet i vår kultur

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

En 22-årig man som ­ i You­tube-videos ­vräker ur sig kvinnohatisk dynga om ”blonda horor”. Och som sen sätter sig i BMW:n och åker i väg för att döda random människor på stan.

Kan vi kalla detta för vad det är – ett terrordåd ­ i ­sexismens namn?
Efter att Elliot Rodger för en vecka sedan sköt, knivhögg och körde ihjäl sex personer och skadade tretton i Isla ­Vista, Kalifornien, har fokus riktats mot hans ­inlägg på mansrättssajter på nätet. Andra förklaringar har också lyfts fram – till ­exempel hans psykiska problem. Som alltid har även de ­amerikanska vapenlagarna kritiserats. När vita, rika män ligger bakom massmord ses det ju som allt annat än just terrorhandlingar.

Men denna gång går det ­inte att bortse från att ­mördaren var ideologiskt driven, upp­eldad av sitt kvinnohat.

22-årige Elliot Rodger f­öraktade kvinnor. För att de inte ville ligga med honom eller bli hans flickvänner, för att de inte ­hade mage att ­göra sig tillgängliga för honom, behaga honom eller ens titta åt hans håll. Han kunde inte förstå ­varför.
Flera, främst feministiska, journalister har kartlagt de så kallade oskuldsforum där Rodger hängde på nätet. ­”Incels” som användarna ­kallar sig, står för Involuntary celibacy eller ofrivilligt ­celibat.

Det är ofta allt annat än oskuldsfulla platser.

Fram växer snarare bilden av en rörelse. Många bittra, ­socialt oförmögna unga män som frossar i misogyna föreställningar. Tjejer beskrivs i ena stunden som obegripliga väsen. I nästa som slampor som ligger med allt och alla – utom just med de högstående alfahannarna som hänger på oskuldsforumet.
”Jag har fått ruttna i ­ensamhet och det är inte rättvist” säger Rodger i ett videoklipp, innan han lovar att ”slakta varenda bortskämd blond slyna” han ser.

Massmördaren Rodgers var extremist. Han såg sig som oskuldernas radikala hämnare.

Men på sätt och vis känns hans sjuka idéer välbekanta.

De genomsyrar vår förvridna manskultur. Från ”American pie”-komedierna, där frustrerade college-killar är beredda att penetrera livsmedel bara för att slippa förnedringen i att ­inte få knulla. Till dyra pickup ­artist-kurser som lär ut trick för att lura motsträviga ­tjejer i säng.

I botten handlar det om samma sak: att det är varje heteromans rättighet att ha sex. Det ­enda som står i ­vägen är de där obstinata, jävla kvinnorna.

Av: 

Natalia Kazmierska

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Natalia Kazmierska

Elliot Rodger

Incel-rörelsen