Mejla

Lena Mellin

Dubbel så många flyktingar, dubbelt så höga kostnader

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige har aldrig stått inför en liknande situation

Flyktingar på Malmö centralstation.
Foto: OLA TORKELSSON/TT
Flyktingar på Malmö centralstation.

Sverige har aldrig stått inför en liknande situation.

Flyktingarna beräknas bli mer än dubbelt så många som man trodde i somras. De ensamkommande flyktingbarnen tros bli mer tredubbelt fler.

Det kommer att prägla vårt samhälle under mycket lång tid.

Förhandlingarna mellan regeringen, Alliansen och Vänsterpartiet om flyktingkrisen går in på slutvarvet när de träffas på nytt i eftermiddag.

Sedan samtalen inleddes i förra veckan har det blivit än mer nödvändigt att komma överens. Migrationsverkets nya prognos innebär att Sverige står inför en situation vi aldrig gjort förut. De asylsökande bokstavligen väller in över gränsen.

För ett år sedan trodde Migrationsverket att det skulle komma 80 000 asylsökande till Sverige i år. I april stod de fast vid den siffran. Men i somras skrev myndigheten ner prognosen och trodde på 74 000 asylsökande varav 12 000 ensamkommande flyktingbarn.

Men i den nya prognosen, som kom igår, ser det inte alls ut så. Antalet asylsökande i år väntas bli mer än dubbelt så många som man trodde i somras, 160 000 personer. De ensamkommande flyktingbarnen väntas bli tre gånger så många som man trodde då, upp till 40 000.

Nästa år kommer det komma upp till 170 000 personer. Ett antal som för bara några månader hade varit helt otänkbar.

Det betyder att det politiska systemet står inför uppgifter som det aldrig gjort förut. Hittills i år har 100 000 personer sökt asyl i Sverige. Under de återstående månaderna väntas ytterligare 60 000.

– Situationen just nu saknar motstycke, säger Migrationsverkets chef Anders Danielsson och man anar desperationen i hans röst.

Jämfört med förra prognosen kommer Migrationsverkets kostnader för flyktingmottagningen att nära fördubblas till 60 miljarder. Året därpå med 78 procent till 73 miljarder kronor.

Kostnadsökningen är alltså 70 miljarder kronor på två år. Det motsvarar statens hela kostnad för skola, högre utbildning och forskning under ett år. Eller försvaret under ungefär 1,5 år.

Det betyder att samhället inte bara har oerhört stora praktiska problem att lösa. Hur ska alla dessa människor få tak över huvudet?

Det innebär också att mycket stora summor pengar ska snabbt ska fram. Hur det ska gå till vet inte finansminister Magdalena Andersson (S). Hon talar om besparingar och att ta ytterligare en del ur den traditionella biståndsbudgeten.

I första hand kommer man försöka undvika besparingar inom vård, skola, omsorg och jobbskapande. I andra hand kommer regeringen att försöka undvika skattehöjningar.

Men varifrån ska pengarna tas? Det finns inget svar på - än. Att låna är dock en möjlighet.

Socialdemokraterna kallar sig för Framtidspartiet. Men frågan är om partiet kommer att ha möjlighet att ägna sig åt framtiden i någon högre grad. Flyktingkrisen, med mer än dubbelt så många asylsökande som väntat, ställer krav på att den med all kraft ägnar sig åt nutiden.

En sak är säkert. Sverige har aldrig stått inför en liknande situation. Den kommer att prägla vårt samhälle under många, många år.

Av: Lena Mellin

Publicerad: