Mejla

Wolfgang Hansson

En förrädisk känsla av normalitet

KOLUMNISTER

WEST PALM BEACH/WASHINGTON DC. När ett äldre par i Florida ger sin karakteristik av Joe Bidens första vecka som president beskriver de känslorna hos väldigt många amerikaner.

– Det är så skönt att ha en ledare som uppträder med lugn. Där det inte är ny dramatik varje dag.

Båda beskriver för mig hur deras stressnivå gått ner betydligt.

– Man vaknar inte varje morgon med en klump i magen och undrar vad det ska bli bråk om idag.

Med Biden känns det onekligen som om presidentämbetets status fått en omedelbar upprättelse. För nu.

Det är slut på de nästan dagliga förolämpningarna mot motståndare och kritiska medarbetare. I stället har presidenten uppmanat de granskande grenarna av regeringen att göra sitt jobb.

Biden har visat sig nån gång per dag när han skrivit under presidentordrar på olika områden. Men i övrigt har han hållit en låg profil.

Inga policybeslut annonseras på Twitter. Inte heller avskedas någon via sociala medier. De uppenbara lögnerna och överdrifterna lyser än så länge med sin frånvaro.

De dagliga presskonferenserna i Vita huset har återupptagits.

USA:s president Joe Biden

Foto: Evan Vucci / TT

På bara en vecka har Joe Biden ändrat landets politiska kurs med 180 grader. Fast egentligen handlar det mest om att ställa tillbaka till en traditionell amerikansk politik, inrikes- och utrikespolitiskt.

Klimathotet är plötsligt högst upp på agendan. USA återinträder i Parisavtalet och oljeledningen Keystone från Kanadas miljöförstörande oljesandsområden stoppas. Liksom borrningar i Arktis.

Pekpinne mot Putin

Det blir åter fritt fram för homosexuella och andra sexuella minoriteter att enrollera i den amerikanska armén.

USA har fått en federal strategi för att bekämpa pandemin där att snabba på vaccineringen har högsta prioritet, även om det innebär att militär måste användas för att nå målet att vaccinera 1,5 miljoner amerikaner per dag.

Istället för att hylla auktoritära ledare som Rysslands president, gjorde Biden i ett samtal med Vladimir Putin klart att han är orolig över behandlingen av oppositionsledaren Navalnyj och att han tänker agera bestämt om Ryssland försöker skada USA:s eller de allierades säkerhetsintressen. En tydlig pekpinne om att Nato och försvarsgarantin är tillbaka på banan.

Vladimir Putin.

Foto: AP

Presidenten har infört minimilön på 15 dollar i timmen för federala jobb. En eftergift till vänsterfalangen inom demokraterna som hittills hållit sig lugna men som garanterat kommer att kritisera Biden om han inte går snabbare fram med deras hjärtefrågor.

På ett sätt kan man prata om en rivstart. Biden har skrivit på över 30 "executive orders" för att sätta stopp för de delar av företrädaren Donald Trumps politik som är lätta att upphäva och som demokraterna har svårast att tåla.

Grus i maskineriet

Men en presidentorder är inte detsamma som att det verkligen blir så.
Ett sånt exempel är Bidens beslut att omedelbart pausa nästan alla deporteringar från USA i hundra dagar. En federal domare tillsatt av Trump har redan på begäran av delstaten Texas tillfälligt upphävt Bidens beslut medan frågan utreds vidare.

Räkna med att det kastas in mer grus i Bidens maskineri.

Presidenten har fortfarande inte fått igenom sitt krispaket på 1,9 biljoner dollar som ska kickstarta ekonomin med bland annat stora satsningar på infrastruktur. Då räcker inte en presidentorder. Det är lagstiftning som kräver ett godkännande av kongressen.

Men republikanerna är inte lätta att övertala att samarbeta med Joe Biden när demokraterna samtidigt med den andra handen ställer den avgående Donald Trump inför riksrätt.

Många republikaner fruktar att de ska stämplas som svikare ifall de röstar för Bidens förslag. Då blir det svårt för dem att bli omvalda.

Därför kan vi räkna med att Bidens initiala rivstart snart kommer att ersättas av hur det brukar vara i kongressen på senare år; gridlock, totalstopp.

Det är nedslående att se hur amerikanska medier plötsligt byter skepnad. CNN som jagat Trump med blåslampa är väldigt hovsamma och förstående mot den nye presidenten.

Fox News som hyllade Trumps insatser koncentrerar sig nu på att klippa ut de delar av Bidens framträdanden den senaste veckan där han stakar sig, sluddrar eller ser lite förvirrad ut. Det är lite lyteskomik över det hela.

Så även om det äldre Floridaparet välkomnar en återgång till normalitet så finns det miljontals amerikaner som rasar mot att Biden nu kastar ut det mesta av vad Trump genomfört.

Vilket gör det extra svårt för den nye presidenten att bli tagen på allvar när han säger att hans viktigaste jobb är att minska de politiska motsättningarna i USA.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Grannfejden som kan tvinga bort Trump

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikansk politik

Joe Biden

Donald Trump

Parisavtalet

Vladimir Putin

Nato