Mejla

Sandra Wejbro

Nu ska Persson leva la dolce vita

Publicerad:
Uppdaterad:

Göran Persson. Man måste beundra

karln. Med cojones av stål och psyke av teflon fortsätter han att utmana forna partikamrater och väljare i sin alltmer borgerliga livsföring.

Han sträcker sina armar mot den livsstil han tidigare bespottat. Göran har gjort sitt för partiet, nu tänker han leva la dolce vita. Inget ska hejda hans personliga utveckling.

Herrgården på 350 kvadratmeter är redan inflyttad och klar. Jobbet som konsult på en moderatkopplad pr-byrå ger intäkter på upp till hundratusen för ett föredrag. Uppdraget som ny ordförande i Sveaskog bör också bidra till att ställa mat på bordet, vilket i sin tur hålls i presentabelt skick av en inhyrd piga som han i dagarna beviljats full avdragsrätt för.

Det är en bra början, Göran, men till det fullskaliga borgarlivet återstår det ytterligare några steg. Släpp nu de sista moraliska spärrarna och ge dig den belöning som du förtjänat – för att hjälpa dig att löpa linan ut har jag sammanställt några råd för framtida bruk:

Riktig överklass klär sig inte hos Dressmann. Det får vara slut med beiga gubbslacks och kortärmad skjorta med slips. Hopp i väg till Jermyn Street i London eller Via Monte Napoleone i Milano, och kom inte hem förrän du har en garderob som kan mäta sig med Johan Hakelius.

Riktig överklass dödar djur (till exempel 450 fasaner) i sällskap med kungen, Aje, Noppe och de andra fjäderhattade gentlemännen. Jaktlicensen har du redan, och det där om att du inte gillar kött har nog de flesta glömt. Också.

Riktig överklass åker inte Volvo. Jag föreslår Lexus LS 600, med massage i sätena och en knapp som det står ”power” på. Kostar strax under miljonen, men som du själv sa när du lobbade för bilindustrin i somras: för vanligt folk har nog bilen betytt mest för möjligheten till frihet.

Riktig överklass är med i Svenska Rivieraklubben. Svenskmäklaren i Monaco har några riktigt anständiga kåkar till salu just nu. En spektakulär villa i Eze med fabulös havsutsikt. Eller ett något mindre iögonfallande byhus på torget i Valbonne (där de flesta förresten pratar svenska).

Riktig överklass läser inte sånt här strunt. Ett nummer av ”Connoisseur” täcker det litterära dagsbehovet. Den är dessutom gratis för alla med en förmögenhet på minst fem miljoner kronor. Upplagan är nästan dubbelt så stor som din lokala dagstidning.

Av: Sandra Wejbro

Publicerad: