Med Thornberg har regeringen skaffat sig en tidsfrist

Regeringen har skaffat sig andrum - åtminstone fram till valet.

Ingen kommer att kräva underverk innan den nye polischefen hunnit bli varm i kläderna.

Det var ett populärt val av justitieminister Morgan Johansson (S) att utse Säpochefen Anders Thornberg till ny rikspolischef. Hela oppositionen gav sin välsignelse. Det hör inte till vanligheterna.

Med bytet på polisens högsta chefsstol har regeringen skaffat sig andrum. Alliansen och SD har länge krävt att Dan Eliasson skulle befrias från jobbet som rikspolischef - och nu är det gjort.

Ingen kommer heller att kräva snabba förbättringar av polisen förrän Anders Thornberg på allvar hunnit sätta sig in i sitt nya jobb. Det kommer inte att ske på den här sidan valet och därmed är polisens tillkortakommanden borta som stor och viktig valfråga.

Det innebär inte att den nye rikspolischefen saknar utmaningar. Tvärtom, de är många och stora. Här är några av dem:

1. Gängkriminaliteten i utsatta förorter. Bara under förra året sköts 43 personer ihjäl medan närmare 150 skadades i de allt brutalare gängkrigen.

2. Avhoppen från polisen. Många poliser väljer i dag att lämna polisyrket. Dels på grund av löneläget och underbemanningen. Men också på grund av den tre år gamla omorganisationen där 21 polismyndigheter blev en vilket i sin tur lett till oklara ansvarsförhållanden.

Det försämrar så klart polisens arbete att ständigt behöva ägna sig åt att lära upp nya förmågor när de mer erfarna söker sig till andra jobb.

3. Den grova organiserade brottsligheten. Det finns inte mycket som tär på ett samhälle mer än grov, organiserad brottslighet. Den äter sig in i samhällskroppen och kräver verksamheter där svarta pengar kan bli vita.

4. Uppklarandeprocenten. Under 2016 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott. Av dem ”personuppklarades” 194 000, en minskning med tio procent jämfört med året innan. En sensationellt dålig utveckling.

Personuppklarade brott är brott där minst en person har lagförts för brottet.

5. Sexualbrotten. 2016 anmälde 2,4 procent av befolkningen, eller 181 000 personer, att de utsatts för sexualbrott. Två år tidigare var det en procent. Förfärande siffror.

Trots #metoo samlas anmälningarna på hög. Polisen lägger dem åt sidan när de grova brottsutredningarna hopar sig.

Mycket talar för att Anders Thornberg trots problemhögarna är rätt man för jobbet. Han har mycket gott rykte på sin nuvarande arbetsplats, Säpo, och har alltså ett förtroendekapital som det går att tära på utan att katastrofen inträffar.

Han fyller 59 år i år, är född i Halmstad och avslutade sin polisutbildning 1981. Nio år senare började han på Säpo för att 2012 bli dess chef.

Just att han är polis är en stor fördel jämfört med företrädaren Dan Eliasson som aldrig lyckades skapa förtroende för sig hos sin viktigaste resurs, personalen, eftersom han aldrig jobbat vid polisen eller inom någon annan del av rättsväsendet.

Thornberg däremot upprepar ofta, och stolt, att han varit polis i 37 år. Uppenbarligen tänker han att fortsätta vara det tills han går i pension.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.