Vad är det för fel på Danmarks säkerhetstjänster?

Uppdaterad 2022-01-13 | Publicerad 2022-01-12

Ordet skandal är ett av de mest missbrukade. Men i fallet med en dansk spionchef som häktats för landsförräderi täcker skandal inte vidden av avslöjandet.

Det enda som kan toppa är väl om en dansk statsminister misstänks för att vara rysk spion.

Med tanke på vad som hänt tidigare kan man undra vad det är för fel på de danska säkerhetstjänsterna.

Det är nämligen inte första gången som dessa är i rejält blåsväder.

Den senaste skandalen är i korthet följande:

  • 57-årige Lars Findsen är sedan 2015 chef för den militära underrättelsetjänsten, FE. Han tvingades ta time-out i augusti 2020 efter att en oberoende utredning kritiserat FE för att medvetet förtiga information och för att olovligen ha övervakat danska medborgare. En kommission friade honom senare från anklagelserna.
  • Findsen var mellan 2002 och 2007 dessutom chef för den danska säkerhetspolisen PET. Men andra ord ett mycket tungt och ansett namn i dessa kretsar. Få personer har en större insyn i Danmarks hemligheter.
  • Nu sitter han sedan en månad häktad misstänkt för att ha lämnat ut för Danmark mycket känslig information. Han hotas av tolv års fängelse. Häktningen skedde redan den 8 december men det var först i måndags som det avslöjades att det var chefen för FE som var den misstänkte.

Något som givetvis slog ned som en bomb i Danmark.

Ytterligare tre personer vid FE och PET misstänks för liknande brott.

Fatala följder

Avslöjandet kan få fatala följder för de danska säkerhetstjänsternas trovärdighet och för deras möjligheter att byta till sig viktig information från andra länders säkerhetstjänster.

Den danska tidningen Jyllands-Posten skriver i en ledare att "Danmarks anseende och trovärdighet kan bli den stora förloraren" i affären.

En annan stor dagstidning, Politiken, drar följande slutsats.

– Antingen är Danmark på väg att förstöra sin egen underrättelseapparat genom att utan grund åtala FE-chefen eller så hade Danmark en spionchef som undergrävde landets säkerhet. Båda är, för att uttrycka det milt, skrämmande och djupt skadliga för Danmark.

Lars Findsen är sedan 2015 chef för den militära underrättelsetjänsten i Danmark, FE.

Flera tidningar undrar "vad det är som är ruttet i Danmark".

Det är en i högsta grad befogad fråga. Skandaler i säkerhetstjänsterna är inget nytt.

2019 dömdes den förre chefen för danska Säpo, PET, till fyra månaders fängelse för att i en bok ha avslöjat hemliga uppgifter. Jabok Scharf skrev boken i samarbete med en journalist på Politikken. PET försökte stoppa utgivningen av boken men då tryckte Politikken hela boken som en bilaga till tidningen.

Spionerade på Sverige

Scharf friades i högre instans från de flesta av anklagelserna. Men historien skadade allvarligt tilltron till PET.

Eftersom det handlar om säkerhetstjänsten är det mesta kring anklagelserna mot Findsen hemligt. Enligt Danmarks Radio har PET under en längre tid övervakat FE-chefen och avlyssnat hans telefon. Men vilka uppgifter det handar om och till vem de lämnats är okänt.

I danska tidningar spekuleras det i att Findsen medvetet läckt information till danska medier.

Danska medier har de senaste åren kommit med flera avslöjanden som sannolikt bygger på läckor inifrån de danska säkerhetstjänsterna. Ett av dessa avslöjanden var att Danmark hjälpt USA att spionera på bland annat svenska ministrar och politiker. Något som väckte upprördhet i Sverige.

Försvarsminister Peter Hultqvist krävde att hans danska kollega skulle lägga korten på bordet. Men fortfarande har vi inte fått veta vilka svenska politiker som spionaget riktades mot och vad danska politiker kände till.

”Vansinne”

Redan har sju danska journalister kallats till förhör för att vittna mot Findsen trots att de enligt dansk lag omfattas av källskydd, en grundpelare i pressfriheten. I extrema fall sägs dock danska domstolar tvinga journalister att avslöja sina källor, vilket de verkar vilja göra i det här fallet. De flesta av journalisterna har redan sagt att de inte kommer att svara på polisens frågor.

Lyssnar man till Findsen så är han fullständigt oskyldig och nekar till alla anklagelser.

När han i samband med omhäktningen träffade journalister sa han följande.

– Det här är fullständigt vansinne och det får ni gärna skriva.
Jag har ingen närmare insyn i de danska myndigheternas arbete men jag utgår i från att det finns en och annan spärr innan man åtalar landets spionchef.

Oavsett hur den här historien slutar kastar den än en gång en djup skugga över de danska säkerhetstjänsternas arbete. Och oavsett är det en praktskandal.

 

Följ ämnen i artikeln