Alla ljuger litegrann om elpriset

Väljer en förklaring som passar de egna syftena

De skyhöga elpriserna är inte sossarnas eller Miljöpartiets fel.

Inte ens Vladimir Putin kan ensamt hållas ansvarig för att priserna når nya rekordnivåer titt som tätt.

Det är en komplicerad mix av beslut som ligger bakom rysarräkningarna från elbolaget

Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson hävdade häromdagen att det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som ligger bakom dagens höga priser på el. Skälet skulle vara att de stängt av kärnkraftsreaktorer.

Det är inte sant. Så enkel är inte tillvaron.

Statsminister Magdalena Andersson ger i stället Vladimir Putin skulden. Att han använder den ryska energiexporten som ett skarpladdat vapen i kriget med omvärlden har pressat upp priserna till nivåer som Andersson kallar ”Putinpriser”.

Den ryske presidenten må vara mäktig och långfingrad. Men inte ens han kan ensam anklagas för att ligga bakom elprisexplosionen i Sverige. Även om han är en stor del av förklaringen.

Nu följer en starkt förenklad beskrivning av den komplicerade väv av orsaker till att elpriserna exploderat – utomlands och i Sverige.


Det internationella läget. Kriget i Ukraina och Vladimir Putins försök att skapa en helt ny säkerhetsordning i Europa har lett till energiexporten används som ett vapen av Ryssland.

Det har lett till högre priser, framför allt på gas. Det har också lett till att priset på utsläppsrätter skjutit i höjden och att elpriserna gått upp.

Man kan tycka att Putin skjuter sig i foten genom att uppträda som han gör. Vilka nya kunder skaffar man sig genom opålitliga och dyra leveranser? Inte många.

Men hittills har det funkat. I Tyskland diskuteras till och med att sänka högsta tillåtna inomhustemperatur i vinter.

De höga elpriserna är alltså inget specifikt svenskt. Även om vissa vill framställa det så. Det gäller hela Europa och i åtskilliga huvudstäder smids planer på att lätta de värsta bördorna för hushållen. I Norge vill man exempelvis kompensera för 90 procent av den del av elpriset per kilowattimme som överstiger 73 svenska ören.


Nedlagda kärnkraftverk. Sex av de tolv reaktorer som funnits i Sverige är nerlagda. Två av dem, Barsebäck ett och två kan sägas ha stängts av politiska skäl. Närheten till Danmark infekterade relationerna till grannlandet kraftigt.

De övriga reaktorerna har däremot stängts eftersom ägarna velat det. De har inte bedömt att det gått att driva dem med vinst.

Sveriges kärnkraftsavveckling inleddes 1999. Den senaste reaktorn stängdes 2020. Fler stängningar planeras inte för närvarande.

De svenska reaktorerna har alltså stängts under flera decennier. Det kan inte förklara den senaste tidens prishopp. Stängningarna har i majoriteten av fall inte tagits av politiker, varken MP eller något annat.

Däremot har det bidragit till att det uppstått så kallad effektbrist i södra Sverige vilket gjort att tillgången på el varit sämre än man kan förvänta sig.


Straffbeskattning. Vissa hävdar att kärnkraftselen straffbeskattas och att det lett till att produktionen blir olönsam. Men den så kallade effektskatten som infördes 2000 avskaffades 2018. Så den kan vi glömma.


Överföring från norr till söder. Mest el produceras i norra Sverige medan de flesta bor och arbetar i söder. Mycket energi går förlorad på vägen vilket bidrar till effektbristen i söder.

Statliga Svenska kraftnät har nu fått åtskilliga miljarder för att bland annat utöka kapaciteten för överföringen, se till att de nya gröna industrierna i norr får tillräckligt med el och utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.

Alla partier småljuger om elpriserna. De framställer den del av förklaringen som passar deras syften bäst som den enda. Men så enkelt är det inte. Och det vet de såklart – innerst inne.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.