Därför blev jordskalven så dödliga

Alla vet att Turkiet och Syrien ligger i ett högriskområde för kraftiga jordskalv.

Men vid sidan av de osedvanligt kraftiga jordbävningarna finns det flera orsaker till att den senaste katastrofen blivit så dödlig.

Amnesti från byggregler och fuskbyggen är en. Att det pågår väpnade konflikter i området en annan.

Redan när jag bevakade den stora jordbävningen i Istanbul 1999 ansågs byggfusk och brister i konstruktionerna vara en viktig orsak till de höga dödstalen. Över 17 000 människor omkom den gången när höga byggnader rasade samman som korthus. Medan andra bredvid stod kvar utan skador.

PLUS: Bilderna visar hur skalvet slog till: ”15 mil lång linje”

Precis samma sak ser vi den här gången. Vissa hus står kvar helt oskadda medan andra plattats till som en pannkaka. Även i områden som ligger ganska långt från epicentrum.

Dödstalen stiger hela tiden. Vi vet inte var det kommer att sluta. Kan det bli värre än 1999?

Kollapsade byggnader i Diyarbakir, sydöstra Turkiet.

Upprördheten över uselt uppförda byggnader i en känd jordbävningszon var en bidragande orsak till att Tayyip Erdogans parti AKP kom till makten 2002. Partiet utlovade strängare byggregler och renoveringar av äldre byggnader.

Men efter att ha infört skärpningar i flera omgångar tog president Erdogan initiativ till en amnesti för byggnationer som uppförts utan bygglov och utan att de hårdare reglerna för byggsäkerhet följts.

Han gjorde det inför valet 2018. Det sågas allmänt som ett sätt att försöka köpa folks röster. Genom amnestin fick 13 miljoner byggnader grönt ljus i efterhand utan att de uppfyllde de nya byggregler som införts för att undvika kollaps vid jordskalv.

Sedelbuntar

Hur mycket det kan ha betytt för dödligheten i dagens katastrof är omöjligt att avgöra på det här stadiet.
Men tveklöst är det så att det inte bara är äldre byggnader som rasat samman utan även nyare som borde ha varit byggda utifrån de skärpta byggregler som infördes 2007 och 2017.

En annan bidragande orsak är sannolikt den allmänt omvittnade och omfattande korruptionen som gjort det möjligt att bryta mot de strängare byggreglerna genom att stoppa sedelbuntar i rätt fickor.

När Erdogan i går införde undantagstillstånd i tio drabbade provinser utfärdade han samtidigt en varning till människor att den som sprider falska nyheter riskerar att åtalas och fängslas. En varning som många uppfattar handlar om att inte börja prata om byggfusk eller den amnesti för dåliga byggnader som Erdogan lät utfärda.

Den stora jordbävningen 1999 inträffade på sommaren. Det gjorde att det gick att hitta överlevande upp till en vecka efter katastrofen. Den här gången, med sträng vinterkyla i området, blir det betydligt svårare.

Räddningsarbetare söker efter människor bland rasmassorna i Adana.

Till fuskbyggen och vädret ska läggas den svåra humanitära situation som redan råder i delar av området. Epicentrum för det första skalvet på 7,8 på Richterskalan ligger bara några mil från den syriska gränsen.
I Syrien råder kaos efter ett inbördeskrig som pågått i tolv år.

Den norra delen av Syrien är delvis ockuperad av Turkiet. Frågan är om Erdogan kommer att släppa fram hjälpsändningar till de syriska kurderna som behärskar andra delar av området.

Han betraktar dem som terrorister och Turkiets fiender.

Dör i onödan

Idlib-provinsen i Syrien behärskas till stora delar av militanta islamistiska grupper som slåss mot den syriska regimen. Majoriteten av dessa ses som terrorister av västvärlden. I området finns miljontals internflyktingar som redan lever under svåra förhållanden i provisoriska bostäder och utan tillräckligt med mat, värme och vatten.

Ändå kan det finnas en tveksamhet att föra in hjälp till dessa områden eftersom väst inte kan kontrollera att den verkligen når de människor som behöver den.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd i landet efter jordbävningen.

Även den syriska regimens förmåga och vilja att föra in hjälp till dessa områden som kontrolleras av motståndarna i kriget kan ifrågasättas.

I norra Syrien ligger landets största stad Aleppo. En stad som redan till vissa delar förstörts av kriget. Här finns redan en stor brist på sjukhus och sjukvårdspersonal. Nu blir effekterna av naturkatastrofen ytterligare en belastning.

Turkiet har en god katastrofberedskap och har redan fått mängder av erbjudanden från utlandet om hjälpsändningar och sökteam. Situationen i norra Syrien är en helt annat på grund av det mycket sämre säkerhetsläget.

Men i båda fallen är det många jordbävningsoffer som dör i onödan.

Jordbävningen registrerades klockan 02.17 svensk tid på måndagen.