Jag kommer att följa nya äldreministern som en igel

Anna Tenje (M), Sveriges nya äldre- och socialförsäkringsminister.

Vad gör den nya regeringen för äldre?

Jag lovar att hålla koll på frågan.

Den började i skuggan.

”Inte ett ord om äldre när M, L, KD och SD presenterade den kommande politiken!”, skrev en medlem i Facebook-gruppen Äldreupproret ilsket efter den första presskonferensen där Tidöavtalet presenterades.

”Inte ett ord om den stora gruppen pensionärer!!!”, kommenterade en kvinna KD-ledaren Ebba Buschs inlägg på Instagram om avtalet.

Ja, vilka politiska förslag har den nya regeringen egentligen för Sveriges över två miljoner 65-plussare? Jag lusläste Tidöavtalet och hittade tio punkter. Statsminister Ulf Kristersson tog sen upp några av dem under sin regeringsförklaring.

Kristersson sa att den som jobbar ett helt arbetsliv ska ha tillräcklig pension och att han ska bjuda in till blocköverskridande samtal om pensioner.

Punkterna i den frågan i Tidöavtalet handlar om att stärka drivkrafterna och möjligheterna för äldre att stanna kvar i arbetslivet. Om sänkt skatt på pensionsinkomst, och att ”ta fram förslag på hur pensionärernas ekonomi kan stärkas och valfriheten värnas”.

I regeringsförklaringen sa Kristersson också att ”äldre personer med sämst munhälsa ska prioriteras” angående en förstärkning av tandvårdens högkostnadsskydd. 

 

När jag lusläste Tidöavtalet hittade jag ytterligare punkter utspridda i texten som tar upp frågor som direkt berör äldre.

Som den här: ”Tillsätt en utredning om att ge kommunerna rätt att anställa läkare i den kommunala vården”. Det tolkar jag som en av de förstärkningar av den kommunala äldreomsorgen som Coronakommissionen efterlyst.

En annan punkt: ”Språkkrav ska utredas för personal i äldreomsorgen”. Bättre språkkunskaper har efterlysts också av Ivo, Kommunal, SKR och andra instanser. Hoppas detta ordnas med omsorg om viktig personal som behövs.

Ytterligare en punkt nämndes också i regeringsförklaringen: försvårande omständigheter ska påverka straffet i högre grad än nu, när det gäller brott mot äldre.

 

Kristersson sa att den hänsynslösa brottslighet som riktas mot äldre kommer att tas på större allvar.

I Tidöavtalet står det om ökade och riktade insatser och stöd till brottsoffer och andra i särskilt utsatta situationer som riskerar att drabbas av brott, som äldre. Vi ska ha full kännedom om våra rättigheter och om våra möjligheter till hjälp och stöd.

I avtalet finns en punkt om ”sänkt skatt på sparande genom att en grundnivå på 300 000 kr i ISK görs skattefri”. Viktigt för blivande pensionärer, eftersom ett investeringssparkonto är ett av de tre sätt att själv spara till pensionen som rekommenderas av statliga Pensionsmyndigheten.

I Tidöavtalet verkade det saknas en sammanhållande äldrepolitik. Men frågorna föstes ihop i Kristerssons regeringsförklaring där han sa att Sverige får en ”tydligt ansvarig minister för de samlade äldrefrågorna”.

Ministern Anna Tenje, 45, får också ansvar för socialförsäkringarna. Det återstår att se hur hon kommer att hantera äldrefrågorna. Jag kommer att följa henne som en igel.

 


  • I inläggen före omröstningen om statsminister i riksdagen på måndagen var det bara två partiledare som lyfte äldrefrågor, SD-ledaren Jimmie Åkesson och V-ledaren Nooshi Dadgostar.
  • Det höjda prisbasbeloppet för 2023 innebär att garantipensionen höjs 1 januari med drygt 850 kronor i månaden för ogifta. Nooshi Dadgostar krävde att den höjningen tidigareläggs.
  • Jimmie Åkesson sa att han och regeringspartierna ”är överens om äldres ekonomiska villkor”. Och så nämnde han att välfärden utmanas av flera faktorer, däribland demografin, att antalet äldre ökar.