Mejla

Wolfgang Hansson

Så kan Trump tjäna på sin coronasmitta

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

President Trumps ”ärevarv” utanför sjukhuset och hans dramatiska återkomst till Vita huset är en indikation på att han försöker använda sin covidsmitta för att vända valvinden i positiv riktning.

Om Trump snart tillfrisknar helt och kan återuppta valrörelsen kan han framställa sig som stark och motståndskraftig samtidigt som han säkert får lite extra sympati.

Han gjorde det redan i går kväll genom att släppa en video som hade en feeling av Hollywood över sig. Till pompös musik kliver Donald Trump ur sin helikopter som precis landat på gräsmattan framför Vita huset.

Genom att återvända till Ovala rummet utan att vara helt återställds hoppas han lämna ett styrkebesked.

Donald Trump är ett geni på att ständigt sätta sig själv i centrum. Nu har han till och med lyckats göra sin sjukhusvistelse och återkomst till en show.

Många har påtalat att det faktum att presidenten blivit smittad av corona visar att både Donald Trump och Vita huset i allmänhet uppträtt oförsiktigt visavi sjukdomen. Presidenten envisades med att mot experternas rekommendationer hålla stora valmöten med många åhörare där majoriteten varken bar munskydd eller höll social distans.

Trump har också hållit ett antal tillställningar i Vita husets trädgård med ibland mer än tusen personer närvarande där åhörarna suttit tätt och bara ett fåtal burit mask.

Kritikerna menar att presidenten därmed utsatt inte bara sig själv utan en rad andra människor för risken att bli smittad av en dödlig sjukdom. Det kan också vara vid ett sådant här tillfälle som han själv blev smittad.

Liknande synpunkter framförs nu efter Trumps biltur för att möta anhängarnas jubel utanför Walter Reed-sjukhuset där han vårdades.

– Varenda person som satt i bilen på Trumps helt onödiga färd måste nu sätta sig i 14 dagars karantän, säger James Phillips, chef för katastrofmedicin vid George Washington University. De kan bli sjuka. De kan dö. För lite politisk teater.

Ändå är det tydligt att presidenten kommer att försök vända sin sjukdom till något positivt i valrörelsen där amerikanerna annars ger honom låga betyg för hanteringen av coronapandemin.

Föraktar svaghet

Trump har redan skickat ut en video på Twitter där han påtalar att han minsann lärt sig mycket om coronaviruset. Inte genom att läsa böcker, vilka han verkar förakta, utan genom att uppleva det i verkligheten.

I det fall presidentens tillfrisknande fortsätter misstänker jag att vi kommer att få höra mer av den varan. Trump kommer att framställa sig som en macho-man som lyckats besegra sjukdomen och därmed visat sin styrka.

Det kommer han att kontrastera mot Joe Biden som tillbringar mycket tid i sin källare i hemmet i Delaware för att undvika att bli smittad. När han reser gör han det med ett stort mått av försiktighetsåtgärder och han håller aldrig några möten med fler än 50 personer närvarande.

Trump verkar vara av uppfattningen att alla som får någon form av sjukdom är svaga. Svaghet är något han starkt föraktar.

Presidenten vinkar till sina supportrar utanför sjukhuset.
Foto: Anthony Peltier / AP
Presidenten vinkar till sina supportrar utanför sjukhuset.

Det är därför som informationen från Vita huset och läkarna varit så motsägelsefull. Det är uppenbart att Trump vill att det ska låta som han klarat sjukdomen väldigt bra samtidigt som det nu står klart att han verkar ha varit så illa däran i fredags att han fick syrgas. Något läkarna i början försökte mörka.

När Trump nu blir utskriven från sjukhuset kan han förmodligen räkna med en åtminstone kortvarig våg av sympati. När den brittiske premiärministern Boris Johnson lurade döden under sin covid-infektion syntes en kraftig ökning av hans popularitet i opinionssiffrorna. Den har sedan dess avtagit.

Nytt liv i konspirationsteori

Men Johnson kom också ut från sjukhuset med en betydligt mer ödmjuk och respektfull inställning till coronaviruset. Ingenting av vad vi hört hittills tyder på att Trump ändrat sig på den punkten på något avgörande sätt.

Det kan givetvis ändras om han blir sämre. Fortfarande löper han den risken. Det är inte ovanligt att den värsta tidpunkten kommer 10-14 dagar efter insjuknandet.

Men många amerikaner kommer säkert att vara imponerade av att den 74-årige presidenten tillsynes tillfrisknat så snabbt.

Foto: Steve Helber / AP
Innan Trump insjuknade höll han stora valmöten där många i publiken varken bar munskydd eller höll social distans.

Samtidigt kommer det att blåsa nytt liv i konspirationsteorierna om att presidenten inte alls har covid-19 utan bara hittar på som ett sätt att få väljarna mer sympatiskt inställda till honom.

Även om teorierna går att avfärda säger de en del om samtalsklimatet i USA. Många litar inte längre på den information som kommer från Vita huset om presidentens hälsotillstånd eftersom det därifrån kommit ut så många lögner i andra frågor.

President Trump är i stort behov av något som får väljarna att ändra uppfattning om honom. Den första mer tillförlitliga opinionsmätningen efter tisdagens debatt visar att Joe Biden fördubblat sitt försprång.

PODD USA-valet och Facebook

Aftonbladet Daily pratar om det amerikanska valet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE