Staffan de Misturas sommarprat är något utöver det vanliga

Toppdiplomaten Staffan de Misturas.

Putin är svårflirtad och moder Teresa ringer president Reagan för att lösa upp knutar.

I toppdiplomaten Staffan de Misturas sommarprat är onekligen anekdoterna någonting utöver det vanliga

Svensk mamma, statslös pappa som flydde från fascismens Italien under andra världskriget.

Men så blev också dagens sommarvärd en världsmedborgare som talar sju språk och som har sett det mesta som finns att se.

Staffan de Mistura var en 19-årig praktikant för FN på Cypern då han såg en liten pojke skjutas ihjäl av ingen annan anledning än att han råkade passera den gräns som delade ön. En fasansfull händelse som mer än någonting annat kom att forma vår berättare.

Det görs retrospektiva nedslag från ett liv i toppdiplomatins tjänst.

1999, krig i Kosovo. Jugoslaviens president Slobodan Miloševic bedriver etnisk rensning, 600 000 människor tvingas på flykt.

de Mistura skickas till Kukec, gränsen mellan Kosovo och Albanien, för att organisera flyktingmottagandet och ger sig ut i på strapatser i ingenmansland för att med kramar rädda människor undan krypskyttarna.

Jag var själv på plats, utskickad av Aftonbladet, och minns mycket väl hur lastbil efter lastbil passerade gränsen med flak fyllda av män, kvinnor och barn.

Många år senare, hösten 2018, dagens sommarvärd har det hopplösa uppdraget som sändebud i Syrien, ett fönsterlöst rum i ett palats i Istanbul.

- Du har gift dig, säger Putin till honom.

- Grattis, säger Merkel.

- Fantastiskt, säger Macron,

- Underbara nyheter, säger Erdogan.

Slugt och rappt utnyttjar vår diplomat situationen till att övertyga Rysslands motsträvige president till ett nytt toppmöte.

Inget är omöjligt. När det ser som eländigast ut i Sudan dyker moder Teresa upp och ger Staffan de Mistura en hjälpande hand. President Ronald Reagan rings upp och knutar blir upplösta.

Lärdomen? Vi får aldrig ge upp.

Ja, vem är jag att invända.