Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Alf, Alvar

Ett bråk Trump gärna vill provocera fram

Donald Trumps utlovade massdeportationer av illegala invandrare har så här långt varit ett misslyckande.

Därför vill Trump gärna provocera fram ett storbråk som lyfter hans viktigaste valfråga.

Att konfrontationen dessutom gäller en demokratstyrd delstat gör bara det hela ännu mer attraktivt för presidenten.

Aftonbladet på plats i Los Angeles: ”Hört flera chockgranater”
Aftonbladet på plats i Los Angeles: ”Hört flera chockgranater”
1:30

De flesta hade knappt hört talas om demonstrationerna i Los Angeles förrän president Trump annonserade att han tänkte skicka Nationalgardet till delstaten för att stoppa ”oroligheterna”.

Trump har en förmåga att skapa en kris där ingen existerar.

Ta det nationella nödläge som han hävdade rådde i ekonomin och som han tog som ursäkt för att höja handelstullar hejvilt. Utan att gå via kongressen som normalt är den som har befogenheten att införa tullar.

Inget nödläge rådde men Trump fick den kris han ville ha.

Samma sak med de antisemitiska demonstrationer som Trump hävdade hotade studenternas frihet och som han använde som svepskäl för ett generalangrepp på ett antal ansedda universitet, bland dem Harvard.

Nu gör Trump samma sak för att stoppa lagliga protester mot hans brutala sätt att genomdriva sin invandringspolitik.

Följer man den amerikanska mediarapporteringen så framgår det att polisen till största delen hade situationen i Los Angeles under kontroll.

Kaliforniens guvernör, demokraten Gavin Newsom.

Ändå beslutade Trump över huvudet på Kaliforniens guvernör Gavin Newsom att skicka soldater från Nationalgardet. En grupp som normalt används vid naturkatastrofer och andra nödlägen. Gäller det sociala oroligheter brukar de kallas in endast efter en direkt vädjan från delstaten.

I det här fallet har guvernören och Los Angeles borgmästare tvärtom protesterat mot att Nationalgardet skickas och begärt att en domstol ska stoppa presidentens order.

Newsom hävdar att soldaterna bidrar till att eskalera situationen snarare än att få läget under kontroll. 

Tidningen New York Times skriver i en ledare att ”det verkliga nödläget är att Trump skickar trupper”.

Nationalgardet är på plats runt om i Los Angeles.

Oroligheterna utlöstes efter att tjänstemän från migrationsmyndigheten ICE gick in på arbetsplatser i staden Paramount i Los Angeles county för att kontrollera om de som arbetade där hade rätt att vistas i landet.

Något ICE börjat göra mycket mer aggressivt än under tidigare presidenter. Nu går man in i kyrkor, skolor och domstolar och hämtar folk som inte har sina papper i ordning.

Detta är en del av Trumps politik att deportera miljontals illegala invandrare till sina hemländer. Än så länge har myndigheterna dock inte lyckats deportera fler människor än de som skickades hem under Biden.

Även landets domstolar har retat upp Trump genom att sätta stoppa för hans planer att skicka ut invandrare utan att de först får en rättslig prövning.

Oroligheterna i Los Angeles ger Trump en chans att visa sina väljare handlingskraft och att han verkligen gör något för att kasta ut de som inte har rätt att vistas i USA.

Men det ger honom också möjligheten att peka finger mot en delstad styrd av Demokraterna och anklaga dem för att de inte sköter sig jobb.

Det är ingen hemlighet att delstater som Kalifornien och många andra demokratiskt styrda delstater inte alls har samma fientliga inställning till invandring som Donald Trump och republikanerna. Det finns ett antal städer i USA som kallar sig ”sanctuary cities” där man inte aktivt jagar illegala invandrare så länge de sköter sig och kan försörja sig.

Dessa städer är ett rött skynke för Trump.

Demonstranter och poliser i centrala Los Angeles under natten till måndag, svensk tid.

Ovanpå det finns det en personlig fiendskap mellan president Trump och guvernör Newsom som Trump gett det förnedrande öknamnet ”Newscum” (slödder).

Under de svåra bränderna i Los Angeles i somras anklagade Trump guvernören för att missköta sitt jobb. Han har också upprepade gånger hotat att dra in olika former av federalt stöd till Kalifornien som en hämnd för att delstaten inte tillämpar alla presidentens direktiv.

Att Newsom pekas ut som en av favoriterna till att bli demokraternas presidentkandidat 2028. ökar Trumps vilja att smutskasta honom.

Precis som i så många andra fall tänjer Trump på lagarna för att utöka sin egen makt. I det här fallet använder han en gammal och sällan använd lag som ger presidenten rätt att skicka Nationalgardet mot delstatens vilja om det handlar om en invasion från främmande makt eller ett uppror.

George Floyd dödades av poliser 2020, vilket utlöste enorma protester.

Han ville använda lagen redan 2020 under sin första presidentperiod för att slå ner protesterna mot polismordet på en svart man, George Floyd.

Skillnaden den gången var att det fanns personer i hans egen administration som ville hålla sig inom lagens gränser. Dåvarande försvarsministern Mark Esper motsatte sig planerna.

Den här gången omges Trump bara av blint lojala ministrar. Försvarsminister Hegseth har lovat att skicka även vanlig militär om det behövs.

Att sätta in militären mot folket brukar vara något demokratier är väldigt försiktiga med.