Så sveper Trumps vålnad över landet

För två veckor sedan såg författaren och riskkapitalisten J.D. Vance chanslös ut.

Sedan uttalade ex-presidenten Donald Trump sitt stöd för honom.

Vance seger i valet för att utse en senatorskandidat för viktiga Ohio visar att Trump behåller sitt grepp om det republikanska partiet.

Trump har ägnat tiden sedan han tvingades bort från Vita huset åt främst en enda sak. Att fortsätta driva sin lögnaktiga kampanj att han egentligen vann presidentvalet 2020 men att demokraterna fuskade till sig Joe Bidens seger.

En taktik som splittrat det republikanska partiet. Även många republikanska politiker som i grunden stöttar Trump tycker att det är dags att han börjar se framåt i stället för att driva en fuskkampanj som är dömd att misslyckas.

På sina håll har det ifrågasatts om Trump verkligen ska lyckas behålla sitt grepp om partiet. Primärvalen i Ohio är en fingervisning om att Trumps politiska varumärke är fortsatt starkt bland väljarna.

JD Vance såg länge tämligen chanslös ut. Ända till Trump två veckor före valdagen uttalade sitt stöd för honom. Det räckte för att ge Vance chansen att bli senator för Ohio i november.

JD Vance seger i valet för att utse en senatorskandidat för viktiga Ohio visar att Trump behåller sitt grepp om det republikanska partiet”, skriver Wolfgang Hansson.

Trump tog en risk på flera sätt.

I presidentvalskampanjen 2016 var Vance en arg Trumpkritiker. Han sa att han aldrig skulle rösta på Trump och kallade honom ”USA:s Hitler”.

En bibel

Vance blev känd när han skrev den själbiografiska boken ”Hillbilly Elegy” som beskrev hur arbetarklassen i det så kallade rostbältet förlorade fotfästet när fabriker lades ner på löpande band och jobben försvann till Kina. Boken blev en bibel för att förstå Trumps popularitet bland arbetarklassväljarna.

Själv är Vance en illustration till den amerikanska drömmen om den fattige pojken som lyckades mot alla odds och blev riskkapitalist.

När han nu för första gången ställde upp för ett politiskt ämbete verkar det som han själv genomgått en förvandling. Plötsligt hävdade han att Trump hade rätt på alla punkter.

JD Vance och Donald Trump.

I sin valkampanj lyfte han samma frågor som ex-presidenten. Han vill att muren mot Mexiko ska byggas klart och invandringen stoppas. Han förespråkar förbud mot aborter.

Oavsett om det sker av cynisk beräkning eller inte så kom belöningen i form av att Trump uttalade sitt stöd. Något som visade sig bli tungan på vågen i ett fullsatt fält av, på pappret, mer namnkunniga kandidater.

Därmed visade ex-presidenten att han fortfarande har greppet om det republikanska partiet. Kärnväljarna är fortsatt lojala mot Trump och röstar som han rekommenderar.

”Verkar ha fattat”

Trump förklarade sitt överraskande stöd med att Vance ”visserligen snackat skit om mig men att han nu verkar ha fattat galoppen”.

Vance anses också vara ett lovande politikerämne med sin förmåga att kombinera intellektuell tyngd med folklighet.

Republikanernas mål är att ta tillbaka makten i kongressen i mellanårsvalet den 2 november. Ohio är en viktig delstat som Trump vann både 2016 och 2020. I dag är en av senatorerna demokrat. Kan republikanerna vinna den platsen har de chansen att tippa över makten i senaten i sin favör. I dag är det 50-50 där demokraternas övervikt endast utgörs av vicepresident Kamala Harris utslagsröst.

Trump vill fylla kongressen med så många lojala republikanska politiker som han kan. Det är därför han under de närmaste månaderna åker runt till olika delstater för att ge sitt stöd kandidater som offentligt fortsätter sälja hans lögn om presidentvalet.

Att hävda att Trump har rätt verkar vara rätt väg att gå om man vill lyckas som republikansk politiker i USA.

Närmast är det primärval i bland annat Georgia, Nebraska och Pennsylvania där republikanska kandidater väljs inför valen till kongressen och andra viktiga poster.

Förspel

För Trump är det ett förspel inför presidentvalskampanjen 2024. Under våren har han gett allt fler hintar om att han tänker ställa upp igen. Definitivt besked lär vi få vänta på men så länge Trump inte hoppar av så är det få andra som vågar kasta in sin hatt i ringen.

Att inte ge ett definitivt besked är ännu ett sätt för Trump att behålla greppet om partiet. Även om han i slutänden inte ställer upp ger det honom makten att peka ut vilken kandidat partiet bör ställa upp med för att utmana Joe Biden eller vem det nu blir på den demokratiska sidan.

Det är också ett sätt att hålla liv i fuskanklagelserna mot valet 2020. Något Trump uppenbarligen tror är nödvändigt för att hålla kvar glöden hos sina kärnväljare.

Primärvalen ger Trump möjligheten att låta sin vålnad fortsätta svepa fram över landet.

Ett annat bevis på det är det preliminära beskledet att de domare han lät tillsätta i Högsta domstolen nu ser ut att förverkliga ett av presidentens viktigaste vallöften inför 2020, att kraftigt inskränka aborträtten.

Följ ämnen i artikeln