Så försöker Biden oskadliggöra Putins gasvapen

Västvärldens enade front mot Ryssland hotas framför allt av en sak.

Rädslan i Europa för att president Putin ska stänga av gaskranen.

Nu försöker USA oskadliggöra det vapnet genom att skicka gasfartyg till Europa.

Många länder i Europa är ohälsosamt beroende av rysk naturgas. Ser man till hela EU så kommer en tredjedel av unionens gasbehov från Ryssland. Beroendet kommer dessutom att öka.

En helt ny gasledning, Nordstream 2, står redo att börja användas. Ledningen som går på Östersjöns botten ska transportera gas från Sibirien till framför allt Tyskland.

Om relationerna mellan Europa och Ryssland hade varit vänskapliga vore detta beroende inte något stort problem. Men i ett läge när Europa försöker göra hotet om ekonomiska sanktioner mot Ryssland så trovärdigt som möjligt är det en rejäl strategisk black om foten.

Arbete i Östersjön med gasledningen Nordstream 2.

Riktigt hårda sanktioner mot Ryssland skulle även slå mot Europa länder. Framför allt har Putin ett vapen som verkligen skulle få det att svida i Europas huvudstäder.

Utan den ryska gasen riskerar tyskar, fransmän och andra att frysa i sina hem resten av vintern. Europas industrier riskerar att behöva stänga eller dra ner sin verksamhet.

Vissa tror att Putin medvetet initierade krisen under vintern för att kunna använda gasen som påtryckningsmedel.

Då utbryter panik

Putin har redan börjat använda gasvapnet i liten skala. De kraftiga prisstegringar på el som vi sett under vintern beror till stol del på att Ryssland inte levererat gas till Europa i normal omfattning. Bristen har lett till kraftiga prishöjningar på naturgas. Något som i sin tur slagit mot vanliga européers plånböcker.

Det är lätt att föreställa sig den panik som skulle utbryta om Ryssland på allvar ströp gasen.

Experterna är oense om Putin verkligen är beredd att ta till gasvapnet fullt ut. Det är ju ett tveeggat svärd. Rysslands ekonomi är väldigt beroende av inkomsterna från gas och olja. Det är inte givet att Ryssland omedelbart kan få avsättning för sin gas någon annanstans. Å andra sidan gör de höga priserna på både gas och olja att Rysslands statskassa är förhållandevis välfylld.

Joe Biden.

USA och Europa arbetar hårt på att visa upp en enad front gentemot Rysslands eventuella planer på att invadera eller attackera Ukraina. Gång på gång upprepar president Joe Biden och Europas ledare att Ryssland kommer att drabbas av "massiva konsekvenser", däribland mycket hårda ekonomiska sanktioner. Men utan att mer i detalj tala om hur de kommer att se ut.

Så frågan är hur trovärdigt Putin tycker att hotet är.

Ersätter bortfallet

Mycket tyder på att han inte tror att Europa kommer att vara villigt att gå lika långt som USA. Både på grund av gasberoendet men också för att ett antal stora länder i Europa värdesätter goda relationer med Ryssland. Dit hör såväl Tyskland som Frankrike och Italien.

Putin vet att det finns sprickor i den utåt så enade fasaden som han kan utnyttja.

President Bidens drag för att motverka det är att lova Europa att USA kan ersätta åtminstone en del av det bortfall som skulle bli resultatet om Ryssland helt eller delvis stryper sina gasleveranser till Europa.

Vladimir Putin.

I så kallade bakgrundssamtal med amerikanska journalister har Biden-administrationen spritt löftet. Men utan att ange exakt hur stor del av bortfallet de kan ersätta och inte heller exakt från vilka länder som gasleveranserna skulle komma. Men USA uppger att man är i förhandlingar med ett antal länder som kan leverera gas till Europa. Qatar tros vara ett av dem. Men det finns inget enskilt producentland som i ett slag kan ersätta Ryssland.

Redan uppges ett antal stora fraktfartyg vara på väg till Europa med gas från Mellanöstern och USA.

Geopolitisk risk

Tanken är att det amerikanska löftet ska göra Europas länder mer villiga att skriva under på tuffa sanktioner mot Ryssland i händelse av att Ukraina blir utsatt för en attack.

Om det räcker för att övertala Europa återstår att se. Inte minst hoppas Biden att det ska förmå Tyskland att inte ta Nordstream 2 i bruk. USA har länge betraktat ledningen som en geopolitisk risk.

Man kan också se det amerikanska initiativet som ytterligare ett sätt att försöka förmå president Putin att avstå från ett militärt angrepp.

Men med tanke på att de sanktioner som Ryssland drabbades av efter annekteringen av Krim - även de beskrevs som mycket tuffa - inte fått Putin att lägga om kursen kan man undra över hur effektivt USA:s och Europas gemensamma hot är.