Sverigedemokrater och Erdogan liknar varandra

Högerpopulisternas arbetsmetod är att sända en mängd motstridiga budskap. Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, är ett fint exempel.

”…tvärtom tycker jag att vi ska ut och elda fler koraner”, säger han i en intervju till Dagens industri.

Han säger också:

”…blir de (Jomshof menar turkar, muslimer) upprörda, så elda hundra till då.”

Tutta på! Heja! För säkerhets skull lägger han till att islam är en ”inskränkt liten ideologi”.

Men en sann demagog ger i samma andetag ett annat budskap:

”Jag tycker inte man ska göra det”, säger Jomshof i intervjun.

Och:

”Jag skulle själv aldrig göra det. Jag tycker det är helt fel sätt.”

Richard Jomshof.

Detta är högerpopulisternas vanliga arbetsmetod. Donald Trumps specialitet var att vräka ur sig något horribelt och sedan, när han fick kritik, säga att han var ”sarkastisk”.

Metoden med de dubbla budskapen syftar till att mobilisera den hårda kärnan samtidigt man till övriga valmanskåren signalerar: Jag är förnuftig, står för yttrandefriheten, jag talar om principer här.

Således kan Chang Frick, mannen som arbetar för Sverigedemokraternas webbkanal Riks, betala för Rasmus Paludans ansökan om demonstrationstillstånd. Rasmus Paludan är känd för en enda sak, att han ränner omkring och bränner koraner.

När han med hjälp av Chang Frick gjort just det utanför Turkiets ambassad säger Chang Frick:

”Att bränna religiösa skrifter är något jag står väldigt långt ifrån.”

 

Därför blir det närmast omöjligt att debattera med högerpopulister. De kan säga vad som helst, de väljer det som är lämpligt för stunden. Ibland säger de som Richard Jomshof två saker på samma gång: budskapet går hem samtidigt som justitieutskottets ordförande försäkrar sig om möjligheten att neka, ta avstånd, rentav beklaga.

Chang Frick har varit valobservatör i Putins Ryssland, intervjuats i en rysk statlig TV-kanal och sagt att valet gick rätt till, skriver DN 28 januari. Samma artikel berättar att Erik Almqvist, före detta riksdagsman för SD, nu chefredaktör för den högerextrema sajten Exakt24, deltog i en konferens 2020 där även Leonid Slutskij, ordförande i ryska dumans utrikeskommitté, talade.

”Hur ska vi slå oss samman, förena våra gemensamma intressen, vårt gemensamma korståg?” frågade Almqvist.

Då pågick Rysslands aggression mot Ukraina sedan sex år, Ryssland hade gjort sig skyldigt till mord och mordförsök i Europa, en rysk robot hade skjutit ner ett civilt passagerarplan över Ukraina.

Erdogan.

När DN frågar Almqvist om hans politiska kontakter med Ryssland säger han att de ”finns inte längre”.

Detta fladdrande, dessa parallella budskap, gör det frestande att avfärda högerpopulister som skojare och kretiner. Precis som många avfärdade Donald Trump.

Inget vore felaktigare.

Fladdrandet är taktik, det vill säga kortsiktiga manövrer.

Bakom taktiken finns strategi, det vill säga långsiktiga mål.

Det kan illustreras av att samma vecka som Sverigedemokraterna talar sig hesa för yttrandefrihet och rätten att elda koraner motionerar fyra av partiets ledamöter i riksdagen om ändringar i grundlagen. De vill bland annat att ”flaggskändning som utförs i ett led att uttrycka missaktning för Sverige och svenskarna bör kriminaliseras.”

De vill att man i Sverige ska få elda koraner men inte svenska flaggan.

I Erdogans Turkiet bränner man svenska flaggor i protest mot att Paludan tände på en koran.

Så blir höger- och religiösa populister en spegelbild av varandra.

Följ ämnen i artikeln