Mejla

Lena Mellin

Katastrofalt vaga besked från regering och myndigheter

De borde lära sig av Sanna Marin och Boris Johnson

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Regeringen och Folkhälsomyndighetens besked är vaga, stundtals motsägelsefulla och saknar målbild.

De borde lära sig av Finland och Storbritannien. ​

​Statsminister Stefan Löfven ägnad en god del av hösten åt att klaga på att medborgarna inte följde restriktionerna. Vi hade börjat slarva, sade han.

Nu säger företrädare för regeringen, särskilt i sammanhang då bandspelare inte är på, att vi var jätteduktiga tidigare på att följa restriktionerna. Nu däremot, är det lite si och så med den saken och därför måste restriktionerna skärpas. Max snabbmatsrestauranger ska, liksom alla andra serveringar, stänga halv nio på kvällen för att minska smittspridningen.

Beskeden från regering och myndigheter är för vaga.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Beskeden från regering och myndigheter är för vaga.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att smittspridningen ökar i hela Europa oavsett hur restriktionerna ser ut i respektive land. De verkar helt enkelt vara verkningslösa – vilket han såklart inte sade men kanske menade. I alla fall så länge som människor håller sig till den grundläggande regeln – håll avstånd.

Det här är bara några lösryckta exempel som illustrerar det sammantagna intrycket av regeringens och myndigheternas grundläggande kommunikationsplan. Eller snarare brist på plan.

Det är vagt. Delvis motsägelsefullt. Och den saknar målbild. Det är närmast katastrofalt dåligt med tanke på hur viktigt det är att alla förstår vad som gäller.

Lärdomar kan dras från Storbritannien och Finland. De har, med all säkerhet, också gjort massor av fel under resans gång. Praktiskt taget ingen, utom de som redan passerat sin hundraårsdag, har varit med om något liknande och därför tvingas vi alla att pröva oss fram.

Med det sagt så har både den brittiske premiärministern och finska statsministern presenterat planer för sina respektive medborgare den senaste veckan.

Finlands Sanna Marin meddelade att landet stängs ner tre veckor från den 18 mars. Restauranger stängs, skolor stängs och munskydden ska på.

Foto: Stephanie Lecocq / TT
Sanna Marin, Finlands statsminister.

Hela operationen beskrivs som ”slutspurten” mot ett tillstånd då betydligt fler är vaccinerade.

Målet är klart, förhoppningsvis är detta en sista kollektiv kraftansträngning under en begränsad tid på vägen mot ett friare liv.

I Storbritannien har Boris Johnson presenterat en plan i fyra steg med målet att redan den 21 juni häva alla coronarestriktioner.

Den 8 mars öppnar skolorna igen och tre veckor senare får sex personer, eller två hushåll, träffas igen. Utomhus.

Foto: Toby Melville / TT
Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister.

Det finns ingenting som säger att de här planerna kommer att fullföljas till punkt och pricka – eller kanske inte alls.

Men det tror jag att de flesta människor kan förstå, att planer måste förändras om verkligheten gör det.

Men till dess vet både finnar och britter vad det är som gäller.

Det är tyvärr inte känslan att de flesta av oss i Sverige gör.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: